...

...

...

...

.

ATENTIE!!! Din motive pe care nu le cunosc, dar le pot banui avand in vedere anumite pareri exprimate pe acest blog, mai ales in ultimul an si jumatate, PROBABIL, CINEVA PRICEPUT a reusit sa-mi anuleze sectiunea care permitea cititorilor sa se aboneze (gratuit) prin e-mail la blogul meu, iar, in plus, a reusit sa anuleze toate setarile unor cititori care primeau pe e-mail continut atunci cand postam ceva pe blog! Acest lucru l-am aflat zilele trecute, absolut intamplator, de la o cititoare (care m-a intrebat de ce nu mai scriu pe blog, pentru ca nu a mai primit prin e-mail nicio notificare de la blogul meu de peste 1 an de zile) motiv pentru care fac urmatorul anunt: CINE DORESTE SA PRIMEADCA PE E-MAIL (bineinteles, gratuit) CONTINUTUL POSTARILOR MELE, VA FI NEVOIT SA-MI SCRIE PE ADRESA DE E-MAIL mirciulica232@yahoo.com CA DORESTE ACEST LUCRU, IAR EU II VOI FACE O INVITATIE PRIN E-MAIL. Altfel, nu se poate (am verificat), pentru ca...cineva priceput a avut grija sa nu se poata! :)))

.

.

luni, 20 iunie 2011

DISCRIMINARE SAU....PRUDENTA???

Buna dimineata, dragii mei!


Scumpii mei, azi, pentru ca pe litoral este vreme "inchisa" si mohorata, mi-am luat laptopul in brate, am coborat la barul de la piscina si....in randurile ce urmeaza va supun atentiei un subiect la care m-am tot gandit aseara, urmare a unui moment pe care am sa vi-l povestesc pe scurt, fara a da nume sau prea multe detalii.

Asadar, in receptia unui hotel intra un grup de TIGANCI imbracate in portul traditional, cu fuste lungi si inflorate, cu banuti la gat, etc, etc.

NOTA: Sper sa nu fie cu suparare insa am evitat a folosi termenul de ROM, avand in vedere ca imi pare extrem de penibil. Chiar si pentru TIGANII AUTENTICI, termenul de ROM, starneste rasul, ei mandrindu-se cu originile lor si implicit cu titulatura pe care o au de sute si sute de ani.

Va dati seama ca, in momentul in care in holul respectivului hotel si-a facut aparitia acest grup de TIGANCI, instant.....oamenii de paza ai hotelului, au intervenit si i-au invitat sa paraseasca hotelul, fiind convinsi ca au venit la cersit.

Insa, una dintre TIGANCILE din grup, a luat pozitie, spunand:

"Stati, stati, stati, n-am venit sa furam si nici sa cersim, suntem cu BULIBASA si vreme sa ne cazam in acest hotel. Aveam destui bani, platim fara nicio problema."

La auzul acestor vorbe, INSTANT, oamenii de la receptie s-au crispat si fara sa stea pe ganduri au adus la cunostnta BULIBASEI ca hotelul nu mai are nicio camera disponibila si.....mai mult, sunt rezervate inclusiv pentru luna august.

Acum, este greu de crezut ca respectivul hotel nu mai avea nicio camera disponibila, avand in vedere ca cel putin in prezent gradul de ocupare a litoralului nu este nici macar la 50%, insa ulterior am inceput sa disec situatia si sa incerc cu puterea mintii sa-mi imaginez care erau "variantele" de solutionare a acestui caz si consecintele ce ar fi decurs.

Din umilul meu punct de vedere, nu existau decat 2 posibilitati:

a) REFUZUL DIPLOMATIC, sub scuza inexistentei vreunei camere libere, ceea ce cred ca s-a si intampla, moment in care, conform legii si al bunului simt vis-a-vis de o logica elementara aveam in fata un exemplu clasic de DISCRIMINARE.

b) ACCEPTAREA IN HOTEL a respectivului grup de TIGANCI cu asumarea ulterioara a posibilelor efecte negative ce ar fi putut decurge ca urmare a acestei decizii.

Pornind "disectia" celor 2 varinate, la cea prevazuta la punctul "a", consider ca nu sunt prea multe de spus, cu exceptia invocarii clare a termenului DISCRIMINARE, avand in vedere ca desi sunt stiute "indeletnicirile" si comportamentul respectivei etni, TOTUSI....exista posibilitatea, fie si matematic ca respectivul grup sa fi reprezentat EXCEPTIA DE LA REGULA.

Vis-a-vis de varianta prezentata la punctul "b", consider ca sunt multe elemente de luat in calcul.

Hai sa vedem. :):):)

Sa zicem ca RECEPTIA hotelului admitea cererea BULIBASEI si caza respectivul grup de tiganci in hotel. Desi, stim cu totii ca indiferent de "origini" in granitele Romaniei domneste cu autoritate IPOCRIZIA, imi pare a fi firesc sa spunem lucrurilor pe nume, atat de-o parte cat si de cealalta parte a unei imaginare "baricade".

Daca s-ar fi luat aceasta decizie, POT SA PUN PARIU ca in maxim 24 de ore, cel putin 80% dintre clientii cazati in acel hotel ar fi luat hotararea sa-l paraseasca alegand sa se mute in altul.

De ce spun acest lucru???

Foarte simplu. Chiar admitand EXCEPTIA, totusi este mai mult decat cunoscut COMPORTAMENTUL pe care, de cele mai multe ori, il are aceasta etnie, comportament care, spun eu, nu stiu cat de dur poate fi condamnat avand in vedere gravele carente de pregatire educationala si civilizatie.

Prezenta acelui grup de TIGANCI in hotel, cu siguranta ar fi socat si ar fi pus in "garda" pe aproape toti ceilalti turisti. Cu siguranta, daca pana atunci usile de la camere mai erau lasate deschise sau incuiate "o singura data", din acel moment masurile de siguranta ar fi sporit.

Sunt constient ca indiferent de REGULA GENERALA, totusi....fie si matematic exista posibilitatea ca ACEL GRUP DE TIGANCI, sa reprezinte exceptia de la regula, insa....se pune intrebarea:

CA RECEPTIONER, ITI POTI ASUMA O ASTFEL DE DECIZIE???

Daca, din nefericire, comportamentul respectivului GRUP ar fi confirmat inca o data REGULA???

Vedeti voi, dragii mei, mie imi place sa fiu corect. Asa ca, din capul locului, analizand situatia, spun raspicat ca decizia "RECEPTIEI", chiar daca acoperita perfect de o scuza greu verificabila, reprezinta cel mai clasic exemplu de DISCRIMINARE.

Insa, in celasi timp, exista un "INSA", extrem de maaaaaaaaare si complex.

De-a lungul umilei mele existente, am aflat din surse "sigure" si foarte credibile, ca.....din nefericire, pentru mare parte din aceasta ETNIE, tentatia de a-si insusi bunuri ce nu le apartin, este ceva atat de puternic, incat....INDIFERENT DE CAT DE MULTI BANI AU, nu pot rezista tentatiei.

NOTA: SUBLINIEZ CA....NU GENERALIZEZ !!!!

Chiar mie mi s-a intamplat acum multi ani, sa fiu martorul unei astefel de "faze" pe cat de amuzanta, pe atat de jenanta.

Eram prin centrul orasului si asteptam pe cineva. Stateam catarat cu fundul pe un gardulet. Neavand portofel, banii mi tineam in buzunar. Cand m-am asezat pe acel gardulet, nu stiu cum s-a deformat buzunarul de la pantaloni din partea dreapta, ca....banii pe care ii aveam, au iesit cumva la "gura" buzunarului.

La un moment dat am simtit o fooooooooarte usoara adiere in dreptul buzunarului (asa, ca si cum cineva m-a atins extrem de fin) si cand am intors capul, am vazut cum prin dreptul meu tocmai trecea un grup de tigani, foarte bine imbracati, parfumati si incarcati cu sticle de whisky si cartuse de tigari. (tin si acum minte, KENT).

Instant, dupa ce au trecut prin fata mea, am facut "legatura" si mi-am dus mana la buzunarul din dreapta al pantalonilor. BANII NU MAI ERAU !!! :):):)

Suma nu era mare, cred ca aveam in buzunar in jur de vreo 30-40 de ron (la valoarea de azi), insa.....am ramas socat de usurinta cu care fusesem "deposedat" de bani, intr-o fractiune de secunda cat au trecut pe langa mine.

Ulterior, gandindu-ma, mi-am dat seama cum se intamplase. Asezat pe acel gardulet, cu picioarele pliate, "gura" buzunarului din dreapta s-a deschis si banii au fost impinsi la suprafata. Unul dintre tiganii care au trecut pe langa mine, a vazut banii si.....cu o mare FINETE (v-am spus, am simtit doar o fooooooorte usoara adiere), mi-a tras banii din buzunar.

SUMA ERA DE RAHAT, IAR ACEI TIGANI, DUPA CUM ERAU IMBRACATI SI DUPA STICLELE DE WHISKY SI CARTUSELE DE KENT, AVEAU BANI MULT MAI MULTI CA MINE. :):):)

Insa, INSTINCUL DE A FURA, este extrem de greu de stapanit atunci cand se iveste ocazia. :):):)

Daca nu ma inseala memoria, acest episod s-a intamplat prin anii 1996-1997. :):):)

Asadar, revenind la subiectul nostru, indiferent cat de IPOCRITI dorim a fi, este imposibil sa nu intelegem reactia "RECEPTIE" care stiind prea bine aceste "apucaturi" nu a riscat in a-si asuma IMENSELE RISCURI ce ar fi putut decurge ca urmare a deciziei de cazare a respectivului grup de TIGANCI in hotel.

Incercam sa-mi imaginez la hotelul unde sunt eu cazat, cum ar fi sa apara la piscina un grup de tiganci cu fuste inflorate. Pai, hai sa fim seriosi, cine ar mai avea curajul sa-si lase telefonele mobile sau portofelul pe masuta sau sezlong in timp ce merge la bar sau intra in apa???

Sau...chiar eu, in camera, am lasat in portofel, la vedere, 20-30 milioane lei vechi, de care nimeni nu s-a atins. Oare, stiind acel grup de TIGANCI in hotel, as mai fi avut curajul sa las o asemenea suma de bani in camera????

Mai mult. De nu stiu cate ori am uitat usa camerei descuiata, avand pe masa laptopul, telefonul Nokia C7, Blackberry, aparatul de fotografiat si dupa cum va spuneam acea suma de bani.

Sa fim seriosi, daca la mine in hotel si-ar fi facut aparitia acel grup de tiganci, n-as mai fi avut curajul sa las nimic in camera, as fi carat totul cu mine, iar stresul si disconfortul ar fi fost pe masura.

REPET SI SUBLINIEZ: NU GENERALIZEZ, NICI VORBA !!!!

Insa, atunci cand facem analiza unei astefel de "faze", in timp ce puteam sa strigam "DISCRIMINARE", trebuie sa avem in vedere si celelalte aspecte extrem de importante.

CA RECEPTIONER, OARE....ITI POTI ASUMA RISCUL SA CAZEZI UN ASTEFL DE GRUP????

Ce te faci daca in urmatoarele 24 de ore, iti vin la receptie 80% cereri de plecare din clientii hotelului???

Insa, trebuie sa RECUNOASTEM ca nici decizia de a nu-i caza, sub scuza foarte greu verificabila de a nu avea camere libere, nu este ok, din contra.....reprezentand o DISCRIMINARE clara.

Poate acel GRUP DE TIGANICI, fie si matematic, reprezentau acea exceptie infima de 0,0000001% de la "regula".

In mod clar, adevarul este pe undeva pe la mijloc. :):):)

P.S. Deja sunt de 2 saptamani pe litoral si....mai aveam de gand sa-mi prelungesc cateva zile, insa din pacate vad ca iar s-a stricat vremea asa ca, o sa mananc la pranz, voi face bagajele si voi decola spre Bucuresti.

Vin acolo, langa voi, scumpii mei, sa fim mai aproape. :):):)

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu