Buna seara, dragii mei!
Toti care ma cunosc stiu ca nu fac politica si nici nu ma intereseaza politica. Mai mult, din umilu-mi punct de vedere (fara a generaliza, desigur) in Romania prezenta nici nu mai exista POLITICA, ci doar o golaneala mizerabila, din ce in ce mai greu suportabila, iar acel TINERET POLITIC pe care il asteptam acum 10-15 ani sa inlocuiasca crema greilor acelor vremuri a demonstrat ca, in foarte mare parte (fara a generaliza, repet!), reprezinta ceva mult mai rau decat fostii politicieni. :))))))
Asadar, atunci cand aud de politicieni, PUR SI SIMPLU IMI VINE SA VOMIT!
Astazi, dupa pranz, in toata mass-media a izbucnit scandalul RESUSCITARII OUG 13, care, atunci, in 2017, a incercat sa scape de raspunderea penala orice furt mai mic de 200.000 lei.
In prezent, la propunerea coalitiei, SE DEZINCRIMINA ABUZUL IN SERVICIU daca paguba era mai mica de 250.000 lei, iar foarte multi romani au inceput sa spuna ca Ciuca si Ciolacu incerca sa faca ceea ce n-a reusit Dragnea!
NIMIC MAI FALS!
Ceea ce a incercat sa faca acel mascarici mustacios in 2017 nu se compara cu propunerea de astazi! Hai sa ne aducem aminte!
Mascariciul mustacios, atunci, in 2017, a incercat sa impuna ca orice furt sub 200.000 lei sa nu se mai pedepseasca penal (adica, sa nu mai reprezinte abuz in serviciu), iar furtul peste 200.000 lei sa se pedepseasca ....ATENTIE MARE!!!....cu inchisoare de la 6 luni la 3 ani (in conditiile in care pana atunci abuzul in serviciu se pedepsea cu inchisoare de la 2 la 7 ani) sau cu amenda penala!!!
Fratilor, este foarte importanta sintagma "sau amenda penala" pe care mascariciul mustacios, atunci, in 2017, o voia inclusa in cadrul art.297 Cod Penal, pentru ca exista o "portita" sa nu faci parnaie! :))))
Asta a incercat sa faca in 2017 mascariciul mustacios care posta in MARELE PATRIOT, ceea ce nu inseamna acelasi lucru cu ceea ce au incercat sa faca Ciuca si Ciolacu in prezent.
Corect! Si din punctul meu de vedere limita initiala stabilita in coalitia care guverneaza Romania, respectiv 250.000 lei, mi s-a parut foarte mare, pentru ca nu este normal ca un functionar public sa poata sa comita un abuz in serviciu in urma caruia sa existe un prejudiciu de 50.000 euro, iar acesta sa nu poata fi tras la raspundere penala!
Insa, din umilu-mi punct de vedere, limita de 9000 lei care a fost stabilita in urma vehementelor proteste ale societatii, IMI PARE O LIMITA DE BUN SIMT!
Scumpii mei, este foarte important sa nu se calce, DIN NOU (dupa episodul "Ucraina") in acel PATRATEL EMOTIONAL, si sa se spuna la general ca s-a dat drumul la furt, astfel cum se incercase in 2017, pentru ca asta-i clar o idiotenie, pe langa o cumplita manipulare!
Desi, nu sunt jurist de profesie, sunt oarecum in tema cu subiectul. Asadar, pana la Decizia Curtii Constitutionale nr.405/2016 abuzul in serviciu era incriminat de catre art.297 Cod Penal, pedepsindu-se cu inchisoare de la 2 la 7 ani pentru functionarul public care indeplinea sarcinile in mod defectuos cauzand un prejudiciu, FARA SA DETALIEZE CE INSEAMNA "IN MOD DEFECTUOS"! Urmare deciziei mai sus mentionate (nu mai detaliez), LEGIUITORUL a fost obligat sa faca DISTINCTIE clara intre legislatia primara (legi, ordonante de urgenta) si legislatia secundara (hotarari de guvern, ordine de ministru, regulamente interne)....STABILINDU-SE CA SE PEDEPSESTE PENAL DOAR FAPTA SAVARSITA DE CATRE UN FUNCTIONAR PUBLIC CARE A INCALCAT LIGISLATIA PRIMARA!
Mai pe romaneste, daca un functionar public incalca prevederile unei legi sau ordonante de urgenta, SE INCADREAZA LA FAPTA PENALA, iar daca incalca o hotarare de guvern, un ordin al ministrului sau un regulament intern, RASPUNDE DOAR ADMINIATRATIV.
Acum, de ce spun ca limita de 9000 lei stabilita in coalitie este decenta.....o fac pentru ca, hai sa fim seriosi, un functionar public care va incalca o lege si va produce un prejudiciu de pana la 9000 lei (1800 euro), aia este o GAINARIE, fratilor, iar daca prejudiciul a fost adus unei persoane fizice (spre exemplu), iar acea persoana STIE cum sa procedeze, respectivul functionar public va fi sanctionat foarte drastic pe cale administrativa! (credeti-ma pe cuvant)
Repet! Din umilul meu punct de vedere, limita de 9000 lei este o LIMITA DECENTA!
Desigur, accept ca si coalitia de guvernare a incercat, IN PRIMA FAZA, sa creasca cat mai mult limita, dar exista o explicatie cat se poate de simpla, dar si fff dura:
FRATILOR, DEMOCRATIA COSTA FFF MULTI BANI, IAR ALEGERILE NU SE CASTIGA CU OAMENII INTELIGENTI (extrem de multi dintre ei foarte scarbiti, care nu se mai prezinta la niciun vot), CI CU PROSTIMEA MERCANTILA!
Iar, acest lucru COSTA, fratilor! :))))
Bineinteles ca, cei mai expusi sunt edilii si sefii consiliilor judetene! :)))).....si, probabil, ei fac presiuni ca limita financiara de protejare penala sa fie cat mai sus, asa cum a fost cazul celor 250.000 lei.
Sunt constient ca vor fi destule voci care vor pune egal intre OUG 13 (cea din 2017 a mascariciului mustacios) si propunerea actuala a lui Ciuca si Ciolacu, INSA NU ESTE CORECT, PENTRU CA NICI NU SE COMPARA!
Inca ceva!
PS: Stiu mai bine decat va puteti inchipui cat de mare este frustrarea sa DEMONSTREZI IREFUTABIL ca s-a comis un abuz in serviciu in forma continuata de catre un functionar public (pentru ca vrea si poate!), si din discutiile cu organele abilitate sa fi nevoit a accepta ca, in cazul cel mai fericit (cel in care stii cum sa actionezi LEGAL si sa pui presiune pe sefii respectivului functionar) acela va fi sanctionat DOAR administrativ, acest lucru insemnand sa-si piarda functia de conducere (spre exemplu), in loc sa fie condamnat penal pentru mizeria pe care a facut-o.
Insa, intr-o tara membra a Uniunii Europene, deciziile Curtii Constitutionale se respecta cu sfintenie!
Bineinteles, DOAR O PARERE!