Buna dimineata, dragii mei!
Acum ceva vreme, un amic imi povestea ca, din motive mai mult sau mai putin independente de vointa sa, timp de vreo 2 ani a ramas dator cu plata ratelor unui imprumut bancar, fapt care a condus, fireste, la inscrierea acestuia in baza de date a rau platnicilot existenta la Biroul de Credit, si, ulterior, somarea acestuia de catre o firma de recuperare pentru a-si achita datoria.
Cee ce il mira si pe el, dar si pe mine, era faptul ca, acea firma de recuperare ii propusese sa achite vreo 40% din suma ce facea obiectul somatiei, si cu acest lucru "povestea" sa ia sfarsit.
Nu demult, la televizor, am urmarit o emisiune care avea ca tema VANZAREA DE CATRE BANCI A PORTOFOLIULUI DE CREDITE NEPERFORMATE unor firme de recuperare, la un pret ce varia intre 3-5% din suma creditelor neperformante.
Acela a fost momentul in care mi-a picat "fisa" si am inteles, de ce, acea firma de recuperare i-a propus amicului meu achitarea unei parti din datorie, cu promisiunea ca "povestea" ia sfarsit. Practic, firma de recuperare cumpara creditul neperformant de la banca cu 3-5% din valoare acestuia, iar daca reuseste sa convinga DATORNICUL sa achite, spre exemplu, 35-40% din datorie, ii da "mana" sa incheie "povestea", pentru ca si-a asigurat un profit INSEMNAT.
Fireste, realizatotul emisiunii se intreba CE INTERES ARE BANCA SA VANDA UN CREDIT NEPERFORMANT UNEI FIRME DE RECUPERARE LA O VALOARE DE 3-5%, in loc sa convoace debitorul si sa-i propuna, spre exemplu, sa achite acelasi procent de 35-40% (cum solicita firma de recuperare)???
Gandindu-ma, raspunsul pare a fi unic! O BANCA NU POATE FACE ASA CEVA!
Daca luam spre exemplu un credit neperformant in valoare de 100.000 ron, banca nu poate sa procedeze precum firma de recuperare, doar si pentru faptul ca, DACA UN SINGUR DEBITOR ar scapa de o astfel de datorie, platind (la o negociere cu banca), un procent de 35-40%, din clipa urmatoare, este foarte posibil ca, O MARE PARTE DINTRE DEBITORI sa procede la fel. (nu ar mai plati ratele si ar astepta negocierea cu banca in vederea stingerii conflictului).
Iar din acel moment si pana la destabilizarea intregului sistem bancar nu ar mai fi decat un pas!
Asa ca, banca, prefera sa VANDA aproape pe nimic CREDITUL NEPERFORMANT, si sa-si diminueze "costurile" acestuia, pentru ca, desigur, se cunoaste faptul ca, existenta unui credit neperformant in portofoliul de credite al bancii atrage dupa sine obligatia acesteia de a CONSTITUI provizion! (cee ce niciunei banci nu-i surade)
Iar firma de recuperare, de multe ori, ca la piata, incearca prin toate mijloacele legale sa-l convinga pe debitor sa accepte achitarea, macar a unei parti din acea datorie cumparata de la banca, in paralel cu promisiunea incheierii "conflictului".
Bineinteles, DOAR O PARERE!
Abonați-vă la:
Postare comentarii (Atom)
Niciun comentariu:
Trimiteți un comentariu