...

...

...

...

.

ATENTIE!!! Din motive pe care nu le cunosc, dar le pot banui avand in vedere anumite pareri exprimate pe acest blog, mai ales in ultimul an si jumatate, PROBABIL, CINEVA PRICEPUT a reusit sa-mi anuleze sectiunea care permitea cititorilor sa se aboneze (gratuit) prin e-mail la blogul meu, iar, in plus, a reusit sa anuleze toate setarile unor cititori care primeau pe e-mail continut atunci cand postam ceva pe blog! Acest lucru l-am aflat zilele trecute, absolut intamplator, de la o cititoare (care m-a intrebat de ce nu mai scriu pe blog, pentru ca nu a mai primit prin e-mail nicio notificare de la blogul meu de peste 1 an de zile) motiv pentru care fac urmatorul anunt: CINE DORESTE SA PRIMEADCA PE E-MAIL (bineinteles, gratuit) CONTINUTUL POSTARILOR MELE, VA FI NEVOIT SA-MI SCRIE PE ADRESA DE E-MAIL mirciulica232@yahoo.com CA DORESTE ACEST LUCRU, IAR EU II VOI FACE O INVITATIE PRIN E-MAIL. Altfel, nu se poate (am verificat), pentru ca...cineva priceput a avut grija sa nu se poata! :)))

.

.

joi, 10 octombrie 2013

"DESPRE OAMENI SI MELCI", UN FILM CARE M-A RASCOLIT.

Buna seara dragii mei!

Acum vreo 2 nopti, cred ca marti noapte ca sa fiu mai exact, neavand somn, m-am culcat pe la ora 4 dimineata si.....nu vreau sa va spun cat de bine mi-a fost cand a trebuit sa ma trezesc la ora 7 ca sa merg la serviciu. :):):) Insa, in acea noapte, pe la ora 2, butonand telecomanda televizorului, am ajuns pe programul HBO unde se derula un film romanesc. Initial am vrut sa trec mai departe, insa parca ceva m-a facut sa zabovesc macar 1 minut sa vad desprece este vorba in acel film. Asa ca, foarte repede mi-a fost captata atentia si l-am urmarit pana la final. :):)

Filmul se numea (am inteles la finalul sau).....DESPRE OAMENI SI MELCI.

Cand s-a terminat filmul am mers in bucatarie sa fumez o tigare fiind marcat de un puternic sentiment de VINOVATIE si totodata de frustrare imensa (o sa intelegeti imediat, de ce).

Pe scurt, pentru cei care nu stiu (nici eu nu stiam pana nu l-am intrebat pe domnul Google), filmul intitulat DESPRE OAMENI SI MELCI a avut premiera la finele anului 2012. Actiunea filmului se petrece undeva pe la inceputul anilor '90, imediat dupa evenimentele din decembrie 1989 (evit rusinat sa spun REVOLUTIE), avand ca subiect PRIVATIZAREA INTREPRINDERII "ARO" din Campulung Muscel, o intreprindere de stat care daduse faliment si care urma a fi privatizata de niste francezi.

Desi filmul s-a dorit a fi o PARODIE, cel putin din punctul meu de vedere, este mai mult o DRAMA, ce s-a repetat de mii de ori in acest aproape un sfert de secol de DEMOCRATIE SI LIBERTATE, rezultatele vazandu-se azi mai mult decat oricand.

Protagonistii principali ai filmului sunt DIRECTORUL COMUNIST AL INTREPRINDERII "ARO" interpretat magistral de actorul Dorel Visan si UN TANAR LIDER DE SINDICAT interpretat la fel de magistral de actorul Andi Vasluianu.

In timp ce tanarul lider de sindicat manat de cele mai bune ganduri pentru a salva de la faliment intreprinderea si a evita concedierea a 90% dintre cei 3000 de salariati, incerca sa gaseasca orice solutie pentru iesierea din criza, DIRECTORUL COMUNIST plin de viclenie si cinism, isi negocia partea de SPAGA cu delegatia franceza in timp ce petreceau in baruri de noapte, intr-un final batand palma pentru o spaga de 200.000 de dolari.

La un moment dat (pentru ca nu vreau sa povestesc tot filmul), intre cei doi protagonisti are loc un schimb de replici care m-a facut sa ma simt de 1000 DE ORI VINOVAT pentru crezul si actiunile mele de la inceputul anilor '90. Asadar, pe scurt, tanarul lider de sindicat se duce la directorul comunist care tocmai manca o ciorba la cantina intreprinderii pentru a-i cere lista celor 300 de salariati care urmau sa ramana in fabrica, practic acei NOROCOSI care evitau somajul. Directorul, initial se face ca nu-l aude si nici macar nu ridica privirea spre el, iar la insistentele acestuia, il tintuieste cu privirea si foarte zeflemitor ii spune:

"Auzi, bai, ar fi bine sa-ti bagi mintile in cap si sa nu mai faci prostii, vezi ca ai NEVASTA SI COPIL de intretinut! Fii baiat cuminte, respectos si cu ciocul mic si......te bag si pe tine pe lista celor 300 de norocosi".

Liderul de sindicat spunandu-i directorului "Chiar va bateti joc de noi", primeste un raspuns pe masura:

"Daaaa, bai, imi bat joc de voi??? Auzi, bai, iti mai aduci aminte ce strigati in fata intreprinderii la revolutie??? LI-BER-TA-TE, LI-BER-TA-TE, JOS COMUNISMUL, DEMOCRATIE??? Ia zii bai, va mai aduceti aminte??? Pai, azi aveti LIBERTATE. Ceee nu va ajunge?".

Scumpilor, vizionand acest film, pur si simplu sufletul mi-a fost rascolit de amintirile acelor ani imediat dupa 1989, moment in care si eu strigam la fel pe strazi (deh....naivitatea celor 17 ani cat aveam pe atunci), nebanuind ce TRAGEDIE INCOMENSURABILA O SA TRAIASCA ACEASTA TARA SI IN CE HAL O SA FIE JEFUITA.

Chiar azi, cand citesc in presa despre PRIVATIZAREA "CFR MARFA" imi vine sa urlu de frustrare cand stiu ca se respecta acelasi registru ca si pana acum. Cine este atat de naiv incat sa creada ca acel om de afaceri ce urmeaza a achizitiona CFR MARFA pe un pret de mizerie (200 milioane de euro, adica dublu de cat a platit Real Madrid pe un jucator transferat in aceasta vara), cumpara aceasta intreprindere pentru a o pune pe picioare???

Poate gresesc si.....JUR CA IMI DORESC SA GRESESC, insa cred ca rezultatul o sa fie acelasi: TOTUL SE VA SFARSI LA......"FIER VECHI". Si.....daca tot vorbim de "fier vechi", specialistii acrediteaza ideea ca, CFR MARFA, transformata in "fier vechi" valoreaza cateva MILIARDE DE EURO !!!

Asadar, desi.....repet, poate gresesc, nu m-ar mira ca si aceasta privatizare sa aiba ca final punctele de colectare a "fierului vechi" si obtinerea unui profit urias pentru cel ce azi o cumpara !!!

SPUNEAM CA FILMUL "DESPRE OAMENI SI MELCI" PUR SI SIMPLU MI-A RASCOLIT SUFLETUL SI MI L-A UMPLUT DE AMARACIUNE SI FRUSTRARE. Da, da, da, asa este si.....am toate motivele sa simt asta. Cine ma cunoaste, stie ca provin dintr-o familie de intelectuali, cu puternica doctrina de "dreapta", care a avut de patimit de pe urma regimului comunist, insa.....JUR CA DACA, ATUNCI, IN 1989, AS FI BANUIT MACAR 10% DIN CEEA CE URMA SA SE INTAMPLE, NICIODATA N-AS FI STRIGAT PE STRAZI "DEMOCRATIE" SI "LIBERTATE".

Scumpilor, in tinerete, pe cand avam 18-20-25 de ani, credeti-ma ca eram cel mai mare sustinator al DEMOCRATIEI SI A POLITICII DE "DREAPTA", insa.....azi, la varsta unei oarecare maturitati, regret enorm felul in care am gandit si actionat acum 20 de ani.

A ajuns sa-mi fie sila pana la saturatie de aceste GUNOAIE MIZERABILE care au pus mana pe miile de intreprinderi romanesti "UCIGANDU-LE" fara mila si......cu banii proveniti din "fier vechi", si-au luat limuzine, vile, terenuri, au jucat la casino si si-au intretinut curvele.

Ok, nu spune nimeni ca toate acele mii de intreprinderi romanesti de la inceputul anilor '90 erau profitabile insa se pune logic o intrebare:

CHIAR NICIUNA NU ERA PROFITABILA???

Sa fim seriosi !!!

Acest episod disecat in randurile de mai sus, reprezinta doar o particica din IMENSA TRAGEDIE PE CARE O TRAIESTE DE APROAPE UN SFERT DE SECOL ROMANIA, pentru ca, mai sunt multe altele cel putin la fel de grave. Azi, tinerii sunt impinsi sa gandeasca ca ORICUM, NIMENI N-O SA LE MAI PLATEASCA PENSIA LA BATRANETE, asa ca, nu trebuie sa mai aiba un loc stabil de munca, iar daca il au, nu trebuie sa mai lucreze legal, pentru ca oricum degeaba platesc "asigurarile la stat".

Tot azi, tinerilor le este indusa ideea ca pot accede si ei la viata intr-o vila sau conducand o masina de lux, ca sa nu mai spun de vacante exotice, insa......nimeni nu le spune si cu ce pret. Nimeni nu le spune ca.....in viata, este mult mai bine sa primesti un salariu de 2000 ron dar pe care sa te bazezi si azi si peste 15 ani, decat sa castigi azi 20.000 ron si peste 1 an sa n-ai un leu in buzunar pentru ca intre timp, patronul la care lucrezi si-a inchis afacerea in Romania sau propria ta afacere nu mai merge.

Acestea nu sunt INVENTII ALE MELE ci pure realitati pe care orice om cu putina minte in cap le poate realiza. Stiti care este tragedia cea mai mare???

Peste 20 de ani, toti cei care au n-au indraznit sa viseze prea mult si au acceptat sa munceasca pe un salariu mai mic dar cat de cat mai sigur, vor avea o pensie, chiar daca micuta. In schimb, multi dintre cei care azi se plimba in limuzine de zeci de mii de euro si traiec in vile la fel de scumpe, imbatati de catigurile mari si totodata ignorand total "asigurarile pentru pensie" pentru ca.....deh, au auzit ei ca peste nu stiu cat timp statul n-o sa mai plateasca pensii, s-ar putea sa se bata noaptea pentru un "carton" in care sa doarma si......sa le povesteasca colegilor de suferinta ca acum 20 de ani stateau intr-un cartier de vile si conduceau o limuzina.

Poate sunt eu nebun si....delirez, foarte posibil. Insa, si azi, ma suna amici care imi spun:

"De unde stiai acum 10 ani de zile ca o sa ajungem o tara de CURVE SI DE HOTI?"

Da, asa am spus acum 10 ani de zile. Ca o sa ajungem o tara de CURVE SI DE HOTI, chiar daca nu generalizez niciodata.

Daca am avut dreptate sau nu.....asta fiecare o poate constientiza. Mi-e teama insa sa nu am dreptate cu ce spun acum ca s-ar putea intampla cu multi peste 20 de ani. Ar fi infinit mai dramatic.

Sincer, extrem de sincer, sunt profund uimit cand vad cata inconstienta exista in gandirea oamenilor tineri din ziua de azi. Bai, astia pur si simplu nu mai accepta ca vor imbatrani si ca, mai exista viata si dupa varsta de 50 de ani, o varsta la care aproape niciun patron nu mai vrea sa te aiba angajat.

Dumnezeu sa ne ajute !

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu