...

...

...

...

.

ATENTIE!!! Din motive pe care nu le cunosc, dar le pot banui avand in vedere anumite pareri exprimate pe acest blog, mai ales in ultimul an si jumatate, PROBABIL, CINEVA PRICEPUT a reusit sa-mi anuleze sectiunea care permitea cititorilor sa se aboneze (gratuit) prin e-mail la blogul meu, iar, in plus, a reusit sa anuleze toate setarile unor cititori care primeau pe e-mail continut atunci cand postam ceva pe blog! Acest lucru l-am aflat zilele trecute, absolut intamplator, de la o cititoare (care m-a intrebat de ce nu mai scriu pe blog, pentru ca nu a mai primit prin e-mail nicio notificare de la blogul meu de peste 1 an de zile) motiv pentru care fac urmatorul anunt: CINE DORESTE SA PRIMEADCA PE E-MAIL (bineinteles, gratuit) CONTINUTUL POSTARILOR MELE, VA FI NEVOIT SA-MI SCRIE PE ADRESA DE E-MAIL mirciulica232@yahoo.com CA DORESTE ACEST LUCRU, IAR EU II VOI FACE O INVITATIE PRIN E-MAIL. Altfel, nu se poate (am verificat), pentru ca...cineva priceput a avut grija sa nu se poata! :)))

.

.

vineri, 4 decembrie 2015

LEGEA "DAREA IN PLATA"...O IRESPONSABILITATE MAXIMA!

Buna seara, dragii mei!

Ma gandeam sa las subiectele placute "ochiului", iar in aceasta seara sa scriu cateva cuvinte despre o INITIATIVA PARLAMENTARA pe care, initial, cand am auzit-o (acum ceva vreme) n-am putut a cataloga-o decat a fi O GLUMA PROASTA, insa astazi, cand deja a fost votata de Parlament si asteapta doar promulgarea presedintelui tarii, jur ca traiesc o stare de perplexitate.

DESPRE LEGEA "DARII IN PLATA" ESTE VORBA, sau mai pe romaneste spus, legea care, promulgata fiind, va da dreptul oricarui cetatean care a achizitionat o casa, in caz ca nu mai poate achita creditul, sa predea imobilul bancii...si cu asta basta!!!

Bai, fratilor, jur ca nu doresc a apara bancile! Departe de mine acest gand! Daca am un regret vis a vis de sistemul bancar din Romania, acela este ca, cu foarte putine exceptii, nu apartine OAMENILOR DE AFACERI ROMANI, ci mediului de afaceri strain.

Dar o asemenea lege nu poate fi promulgata!!! Si voi incerca a explica de ce!

Stiu ca datorita isteriei create de CRIZA FRANCULUI ELVETIAN, sistemul bancar romanesc a inceput sa fie contestat de catre POPULATIA PROFANA, fara pic de argumentatie, macar sustenabila, daca nu irefutabila, insa credeti-ma ce va spun: daca Romania s-a putut mandri in ultimii 20 de ani cu ceva, acela a fost SISTEMUL BANCAR extrem de puternic si solid in raport cu economia tarii.

Dar sa vad cum intreg ESICHERUL POLITIC sustine cu maxima iresponsabilitate (!!!) o initiativa legislativa la fel de iresponsabila, LA ACEST LUCRU CHIAR NU MA ASTEPTAM!

Observ in aceste zile ca, indiferent cat incearca specialistii in economie si sistem bancar sa explice mediului politic si populatiei ca o astfel de lege, FARA PIC DE MANIPULARE SI PSIHOLOGIE INVERSA, ar pune in pericol grav de tot stabilitatea intregului sistem bancar, iar cateva banci, chiar ar putea sa intre in faliment, rezultatul pare a fi...zero!

Cel putin pentru mediul politic! Pentru ca, daca, populatia profana o poti intelege ca sustine cu entuziasm asemenea aberatie legislativa, nu poti avea aceeasi intelegere fata de oamenii politici care, DISPERATI A-SI PREGATI VIITOARELE ALEGERI PARLAMENTARE, nu mai tin cont de nimic!

Hai sa vedem ce inseamna aceasta lege! Voi explica simplu, pe romaneste!

Ce face o banca? Atrage de la populatie BANI. Cu acei bani, banca crediteaza economia. Bineinteles ca pe langa banii atrasi de la populatie, in ceea ce priveste CREDITAREA, banca mai foloseste si alte surse. (nu intru in detalii)

Acum, hai sa facem un exercitiu de imaginatie. Mirciulica merge acasa la Gogu si il roga sa-l imprumute 10.000 euro pentru o perioada de timp determinata, in vederea achizitionarii unui autoturism.

NOTA: Stiu! Veti spune de DOBANDA! Gogu ma imprumuta ca prieten cu dobanda zero, iar banca imi ia pielea de pe mine. N-ARE IMPORTANTA DOBANDA! Veti intelege imediat de ce spun acest lucru!

Asadar, Gogu ma imprumuta pe mine cu 10.000 euro. Fericit, imi achizitionez autoturismul, iar dupa o vreme, din motive independente sau nu de vointa mea, NU-I MAI POT RAMBURSA IMPRUMUTUL LU' GOGU. Si atunci....ii dau masina!!!

Pai, oare, bunul simt, nu va spune ca, GOGU isi vrea banii inapoi si nu masina mea??? Ce sa faca cu ea??? Sa se dea el peste cap sa-mi vanda masina, si sa se multumeasca ca a recuperat macar o parte din suma???

Bai, este o chestiune de bun simt!!!

Va spuneam ca dobanda nu conteaza! Stiti de ce? Pentru ca, in cazul in care presupunem ca Mirciulica face un imprumut la banca de 100.000 euro in vederea achizitionarii unui apartament, iar ulterior, dupa o perioada mai lunga sau mai scurta de timp, nemaiputand plati ratele, preda bancii cheile apartamentului, CE NAIBA FACE BANCA???

Pentru ca, in acelasi timp, cei 100.000 de euro pe care mi i-a imprumutat, este foarte posibil sa fie din DEPOZITELE ATRASE, sau din alte surse pentru care BANCA PLATESTE COSTURI.

Ce face banca cu apartamentul???? Trebuie sa iasa pe piata sa-l vanda, iar alimentarea unui astfel de comportament in randul populatiei, va crea un val urias de "renuntari", ceea ce conform oricarei judecati economice, va conduce la SCADEREA PRETULUI APARTAMENTELOR VANDUTE DE BANCI, pentru ca speculatorii stiu prea bine ca in caz contrar vanzarii la un pret diminuat, banca incepe sa aiba probleme de SOLVABILITATE SI LICHIDITATE. (nu intru in detalii)

Bai, fratilor, populatia vrea sa stie ca economiile ei sunt in siguranta la banca!

Pai, pentru ca acest lucru sa se intample, IN SPATELE GHISEELOR se calculeaza gramezi de indicatori prudentiali (vorbesc pe romaneste, neintrand in detalii), iar LICHIDITATEA SI SOLVABILITATEA sunt dintre cei mai importanti! Banca trebuie ca in orice moment sa fie SOLVABILA SI SA DETINA UN GRAD INSEMNAT DE LICHIDITATE.

Daca Gigel, Dorel, Mirciulica samd ii pun casele in brate si ii intoarc spatele, cum mai poate PROGNOZA banca viitorul???

Riscurile de a nu mai fi SOLVABILA SI A NU MAI DETINE UN GRAD IMPORTANT DE LICHIDITATE creste enorm.

Apoi, aceeasi populatie profana habar nu are de faptul ca orice credit neperformant atrage dupa sine CONSTITUIREA DE PROVIZION. (nu intru in detalii)

Sunt foarte multe de spus! Rezerva minima obligatorie...si despre ea ar fi de pomenit. Nu mai am timp acum!

Dar cel mai important efect negativ al acestei legi, "DAREA IN PLATA", o constituie impingerea populatiei spre....IRESPONSABILITATE!!!

Pentru ca, in cazul in care se promulga legea, populatia neinstruita va intelege ca poate sa faca orice credit imobiliar (in fine, daca se "califica") iar in cazul in care din motive independente sau nu de vointa ei, nu mai poate plati creditul....preda "cheile" si a scapat!

Si cine suporta pierderile??? Cine raspunde pentru o foarte posibila prabusire a sistemului bancar??? Se poate intra foarte usor in colaps!

Iar daca sistemul bancar intra in colaps, economia se prabuseste! Si nu e o gluma!

Repet! Populatia profana este de inteles! Dar IRESPONSABILITATEA intregului esicher politic care a sustinut si votat o asemenea lege...nu poate fi acceptat!

Sper ca presedintele tarii sa nu promulge legea! Macar nu in aceasta forma!

Nu spune nimeni ca populatia nu trebuie protejata mai mult decat a fost pana acum in relatia cu bancile! Dar trebuie sa se gaseasca SOLUTII ECHILIBRATE, si nu populiste si demagogice in vederea atragerii de voturi pentru alegerile care bat la usa.

Sincer! N-as fi crezut ca ESICHERUL POLITIC va ajunge vreodata la un asemenea nivel de iresponsabilitate.

PS: Oamenii vad doar costurile tranzactiilor bancare! Niciodata cheltuielile unei banci! Daca ar fi sa vorbesc acum despre cheltuielile unei banci, as scrie pana maine dimineata!

Bineinteles, DOAR O PARERE!

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu