...

...

...

...

.

ATENTIE!!! Din motive pe care nu le cunosc, dar le pot banui avand in vedere anumite pareri exprimate pe acest blog, mai ales in ultimul an si jumatate, PROBABIL, CINEVA PRICEPUT a reusit sa-mi anuleze sectiunea care permitea cititorilor sa se aboneze (gratuit) prin e-mail la blogul meu, iar, in plus, a reusit sa anuleze toate setarile unor cititori care primeau pe e-mail continut atunci cand postam ceva pe blog! Acest lucru l-am aflat zilele trecute, absolut intamplator, de la o cititoare (care m-a intrebat de ce nu mai scriu pe blog, pentru ca nu a mai primit prin e-mail nicio notificare de la blogul meu de peste 1 an de zile) motiv pentru care fac urmatorul anunt: CINE DORESTE SA PRIMEADCA PE E-MAIL (bineinteles, gratuit) CONTINUTUL POSTARILOR MELE, VA FI NEVOIT SA-MI SCRIE PE ADRESA DE E-MAIL mirciulica232@yahoo.com CA DORESTE ACEST LUCRU, IAR EU II VOI FACE O INVITATIE PRIN E-MAIL. Altfel, nu se poate (am verificat), pentru ca...cineva priceput a avut grija sa nu se poata! :)))

.

.

joi, 8 ianuarie 2015

TRAGEDIA DE LA "CHARLIE HEBDO".

Buna ziua dragii mei!

O veche vorba romaneasca spune ca, atunci cand te joci cu FOCUL, este foarte posibil sa te ARZI! Cam asa ceva s-a intamplat, bineinteles, din umilu-mi punct de vedere, si cu cei 3-4 caricaturisti ai saptamanalului parisian “Charlie Hebdo”, ucisi ieri (alaturi de alte 6-7 victime colaterale) intr-un atac armat efectuat de 3 indivizi arabi (dar culmea! cetateni francezi!).

Si de aceasta data (la naiba! ce sa fac?) nu pot ACHIESA TOTAL parerii generale (de compasiune fata de victime si revolta fata de atacatori), si nu pentru ca doresc a face nota discordanta, sau pentru ca as fi vreun simpatizant al lumii arabe (culmea, chiar nu sunt!!!), ci doar pentru ca, in momentul in care “judec” imi place sa fiu impartial!

LUMEA ARABA este o lume care nu ma atrage absolut deloc, poate si pentru faptul ca nu o cunosc! Sincer, nici fata de arabi nu nutresc vreo simpatie, considerandu-i niste oameni foarte VIOLENTI, cu reactii total neasteptate, foarte radicali in ceea ce priveste religia si drepturile femeilor, samd.

DAR ACEST LUCRU NU INSEAMNA CA NU STIU SA RESPECT LUMEA ARABA! Sau ca, vreodata, indiferent de situatie, mi-as permite sa fac vreo gluma despre Alah, Profetul Mahomed sau Coran.

Vedeti voi! avem doua variante: putem fi corecti si echidistanti cand “judecam” tragedia petrecuta ieri la Paris, sau ipocriti, aratand cu degetul doar spre atacatori, si niciun pic spre cei 3-4 caricaturisti absolut ignoranti care au cautat moartea pana au gasit-o!

Este la moda sa proslavim DEMOCRATIA SI DREPTUL DE EXPRIMARE, insa acest lucru nu inseamna ca putem sa ne batem joc de orice si oricine! Desigur, stiti la ce ma refer! Intr-o perioada exploziva in ceea ce priveste relatia lumii arabe cu SUA si Occidentul, ca ziarist, nu poti avea inconstienta sa CARICATURIZEZI INCONTINUU (uneori intr-un mod grotesc!) personaje sacre ale religiei arabe, sau, inclusiv, intreg Coranul, fara a lua in calcul un eventual act de razbunare!

Hai sa privim caricatura de mai jos cu Profetul Mohamed! Sincer, chiar si pentru mine, ORTODOX, caricatura imi pare absolut revoltatoare. Nu se face asa ceva! Asta nu inseamna democratie si libera exprimare ci….NESIMTIRE CRUNTA!


Arabii nu sunt ca americanii, francezii, englezii, romanii, samd! Au o cu totul si cu totul alta mentalitate in majoritatea domeniilor, DAR MAI ALES IN CEEA CE PRIVESTE RELIGIA! Pentru ei, religia, este absolut sacra!

Poti avea in fata ta cel mai distins si educat intelectual arab, in momentul in care ai adus vreo jignire CORANULUI SAU VREUNUI PERSONAJ RELIGIOS, in mod clar vei avea ocazia sa vezi ce “taifun” ai declansat, iar in functie de gravitatea jignirilor aduse, te poti astepta chiar sa-ti pierzi viata!

STIU, STIU, STIU, PE NOI, PREACUVIOSII ROMANI, TOATE ACESTE LUCRURI NE SOCHEAZA! La noi, daca vine cineva si isi bate joc de Dumnezeu, Iisus Hristos, sau oricare dintre sfinti, nu va avea nicio problema!

Sa ne aducem aminte de piesa de teatru “Evanghelistii” regizata de acea nesimtita numita ALINA MUGIU PIPIDI, in care Iisus Hristos a fost batjocurit in ultimul hal. CE S-A INTAMPLAT? VREO REACTIE COLECTIVA DE STIGMATIZARE? Aproape nimic!!! Au fost cateva proteste anemice ale Bisericii Ortodoxe Romane, si cam atat! Desi era vorba de O IMENSA BLASFEMIE LA ADRESA CREDINTEI SI RELIGIEI NOASTRE!!!

La arabi lucrurile nu stau la fel! Si au reactionat asa cum stiu! Dur, primitiv, necrutator! Totusi, este de consemnat faptul ca, nu au facut-o de la prima CARICATURA! Atunci doar au amenintat! Au urmat alti ani in care, cu ostentatie, aproape saptamanal, saptamanalul parisian "Charlie Hebdo" a continuat sa prezinte caricaturi cu atingere la religia musulmana, cea mai revoltatoare (pentru arabi) fiind considerata aceea care il infatisa pe Profetul Mahomed purtand un turban in forma de bomba cu fitilul aprins! Inconstienta, insolenta, prostie, sau, cumva…PROVOCARE???


Da, da, da! Pentru ca…poate fi vorba si de PROVOCARE! Mi-e greu sa cred ca serviciile secrete ale Frantei nu aveau vreun cuvant de spus in ceea ce priveste CARICATURILE cu atingere la religia islamului aparute in saptamanalul “Charlie Hebdo”, caricaturi care, in orice moment puteau declansa O TRAGEDIE! Ceea ce s-a si intamplat!

De ce nu au intervenit serviciile secrete pentru domolirea sarcasmului caricaturistic la adresa religiei islamului al celor trei ziaristi? Sa nu-mi spuneti de respectarea DREPTULUI DE EXPRIMARE, pentru ca numai protii sau foarte naivii pot crede ca, chiar si in tari precum SUA sau Franta (considerate bastioane ale democratiei) serviciile secrete nu pot tempera (macar) avantul unor ziaristi.

Indiscutabil!!! ceea ce s-a intamplat ieri la Paris este o uriasa tragedie, insa a ne ascunde dupa sloganuri “ieftine” de genul “LIBERTATEA DE EXPRIMARE”, facandu-ne total ca nu vedem PROVOCARILE CONTINUE pe care ziaristii de la saptamanalul “Charlie Hebdo” le-au facut la adresa lumii islamice prin caricaturizarea (uneori chiar groteasca!) a celor mai sfinte personaje ale religiei musulmane (parca asteptand o reactie!), cel putin din umilu-mi punct de vedere, imi pare o mare eroare!

Bineinteles, DOAR O PARERE!

Un comentariu:

  1. Rezonez identic :
    Satirizarea romanilor si musulmanilor este Libertate de Exprimare.
    Satirizarea evreilor este Antisemitism si risti puscaria.
    Insa, e pacat cand mor oameni.

    Dar n-ai pomenit cititorilor de Palestina si Siria si de emotia pe care frantuzii le-au dat-o zilele astea israelienilor si americanilor.
    Nu ca ar avea legatura cu Charlie. Doar asa de chestie.

    RăspundețiȘtergere