...

...

...

...

.

ATENTIE!!! Din motive pe care nu le cunosc, dar le pot banui avand in vedere anumite pareri exprimate pe acest blog, mai ales in ultimul an si jumatate, PROBABIL, CINEVA PRICEPUT a reusit sa-mi anuleze sectiunea care permitea cititorilor sa se aboneze (gratuit) prin e-mail la blogul meu, iar, in plus, a reusit sa anuleze toate setarile unor cititori care primeau pe e-mail continut atunci cand postam ceva pe blog! Acest lucru l-am aflat zilele trecute, absolut intamplator, de la o cititoare (care m-a intrebat de ce nu mai scriu pe blog, pentru ca nu a mai primit prin e-mail nicio notificare de la blogul meu de peste 1 an de zile) motiv pentru care fac urmatorul anunt: CINE DORESTE SA PRIMEADCA PE E-MAIL (bineinteles, gratuit) CONTINUTUL POSTARILOR MELE, VA FI NEVOIT SA-MI SCRIE PE ADRESA DE E-MAIL mirciulica232@yahoo.com CA DORESTE ACEST LUCRU, IAR EU II VOI FACE O INVITATIE PRIN E-MAIL. Altfel, nu se poate (am verificat), pentru ca...cineva priceput a avut grija sa nu se poata! :)))

.

.

miercuri, 21 ianuarie 2015

FACEM CREDITE IN VALUTA, DAR STIM SA NE ASUMAM SI RISCURILE?

Buna seara dragii mei!

Despre ce subiect as putea scrie in aceste zile, altul decat…EXPLOZIA MONEDEI CHF? Orice ziar citesti, orice televiziune urmaresti, invariabil dai cu nasul de acelasi subiect! Ba mai mult! Inclusiv Parlamentul (prin comisiile de specialitate) se arata preocupat de gasirea unei solutii pentru cetatenii care sunt datori in moneda elvetiana.

In prezent (cum altfel?) incercam sa intelegem cum s-a ajuns la o astfel de situatie (ma refer pe plan national), si ca de obicei…NU AVEM TARIA SA SPUNEM LUCRURILOR PE NUME !!!

Asadar, din umilu-mi punct de vedere, s-a ajuns in aceasta situatie DATORITA NESTIINTEI SI INCONSTIENTEI !

Da, da, da! Stiu ca ceea ce am scris mai sus imi poate aduce multe “urari”, dar ca de obicei voi incerca sa argumentez!

Asadar, sa presupunem ca, in prezent, Guvernul si bancile ar accepta RECONVERSIA tuturor creditelor in moneda elvetiana la un anumit curs “istoric”, si nu cel din momentul reconversiei. (asa cum prevede o directiva europeana aplicabila si Romaniei) Sa presupunem in continuare ca acele banci care ar accepta suportarea unor pierderi financiare insemnate, ar reusi intr-o buna masura sa se echilibreze si sa evite FALIMENTUL.

NOTA: Nu radeti! Fara a intra in detalii, majoritatea (valabil si pentru cea datoare in CHF) habar nu are cum functioneaza o banca, dar mai ales cat costa “PROVIZIOANELE” pentru portofoliul de credit restant. Asa ca, suportarea unui astfel de “SOC” pentru multe banci ar putea reprezenta…FALIMENTUL.

Dar dupa cum am spus, sa presupunem ca ar putea fi realizabila masura cu RECONVERSIA creditelor in chf la un curs “istoric”. CE NE FACEM DACA, IMEDIAT, CETATENII CARE AU LUAT CREDITE IN EURO SAU DOLARI SOLICITA SI EI RECONVERSIA LA CURSUL "ISTORIC"??? (pentru ca in ultimii 7-8 ani, atat moneda euro cat si dolarul s-au apreciat fata de moneda nationala cu minim 35-40%)

Cine ar suporta pierderile ???

BANCILE??? Alooooooo! Stiu ca suna sarcastic, insa dupa cum ne place sa trambitam peste tot, TRAIM IN CAPITALISM! Iar in capitalism se face business! Bancile asta fac! Si sa nu uitam ca nu fac cu "capital" autohton ci....strain! Banii care au invadat acum 7-8 ani economia romaneasca prin CREDITARE, au fost din strainatate! Cine este atat de prost incat sa accepte diminuarea profitului???

Stiu! Aveti impresia ca tin partea bancilor! Nici vorba de asa ceva! Va aduc un argument IREFUTABIL!

Daca, spre exemplu, in acesti 7-8 ani, moneda CHF s-ar fi DEPRECIAT in raport cu RON-ul (mai pe romaneste, daca de la 2 ron/chf, ar fi ajuns 1 ron/chf) credeti cumva ca cei care luasera credite in moneda elvetiana ar fi solicitat autoritatilor romane sa plateasca ratele la valuarea "istorica" (raportat la leu) si nu diminuata la jumatate???

Sa fim seriosi! Si-ar fi frecat palmele de bucurie ca li s-a diminuat valoarea ratei (raportata la leu) cu jumatate!

MAI MULT! Daca, spre exemplu, valoarea imobilelor achizitionate in 2007-2008 ar fi crescut in continuare (asa cum au pus botul la vrajeala zvonacilor de atunci!), si ar fi ajuns ca un apartament achizitionat cu 100.000 euro sa valoreze in prezent 200.000 euro....CUMVA, propietarii ar fi cerut autoritatilor romane stoparea cresterii preturilor?

Sa fim seriosi! Si-ar fi frecat palmele de bucurie ca au facut o afacere buna!

Eu stiu ca, noi, romanii, suntem cei mai tari la TEORIE, si mai nou…CU VEDERI FOARTE LIBERALE, dar numai atunci cand “combinatia” ne este favorabila! Daca cumva “combinatia” nu ne este favorabila, intr-o demonstratie de crunta ipocrizie, nu mai suntem sustinatorii ECONOMIEI CAPITALISTE, indreptandu-ne privirea spre….”STATUL” SALVATOR! (precum in Ungaria)

Apropos de Ungaria! Daca nu ma insel, premierul maghiarilor este Viktor Orban, si daca nu gresesc, este considerat UN DICTATOR DE EXTREMA STANGA, inclusiv de mare parte dintre romanii care iubesc capitalismul.

PAI…SA NE HOTARAM, FRATILOR! SUNTEM CAPITALISTI SAU…SOCIALISTI?

Pentru ca, daca ne place CAPITALISMUL si, implicit, tot ceea ce inseamna ECONOMIA DE PIATA, trebuie sa invatam sa acceptam si….RISCURILE !

Iar in cazul unui CLIENT CARE CONTRACTEAZA UN CREDIT, cele mai mari riscuri pe care este obligat sa si le asume (mai ales intr-o societate capitalista!) sunt:

a) RISCUL DE DOBANDA;

b) RISCUL DE CURS VALUTAR;

Ma intreb, cati dintre cetatenii care s-au indatorat acum 7-8 ani (intr-o moneda care, chiar daca n-o voi numi “exotica”, totusi…era cel putin NECUNOSCUTA pentru piata din Romania) auzisera macar de cele doua riscuri, cu atat mai putin sa si constientizeze ce inseamna???

Va spun eu! Nici macar 10% dintre ei!

Sa fim clari! Intr-o lume CAPITALISTA bazata pe ECONOMIA DE PIATA, interventia STATULUI intr-o astfel de situatie (ca cea prezenta) este considerata DISCRIMINATORIE pentru ceilalti cetateni !

Din acest motiv spuneam ca, poate n-ar fi rau sa ne hotaram o data pentru totdeauna ce vederi avem: CAPITALISTE SAU SOCIALISTE?

Stiu! Asa suntem, noi, romanii! Cand afacerile merg bine, SUNTEM CAPITALISTI si detestam “STATUL”! Cand este invers…ASTEPTAM SA NE SALVEZE STATUL!

In final, sa ne intelegem! Pentru toate variatiile negative ale cursului sau dobanzii oricarei valute, NU STATUL ROMAN ESTE VINOVAT! Exista o lista infinita de evenimente IMPREVIZIBILE PE PLAN MONDIAL, care pot afecta serios orice previziune!

Cand te imprumuti in VALUTA, fara doar si poate iti asumi si riscurile ce decurg!

Bineinteles, DOAR O PARERE!

6 comentarii:

  1. Eu parca n-as mustra copii ca nu stiu multe, mai degraba as bate obrazul parintilor (BNRului) ca i-au lasat de capul lor si nesupravegheati.
    Vaz ca te pricepi, lamureste-ma de gresesc pe undeva :

    Ce intelesei eu despre franc, pe rezumat: Elvetia - tara neutra si independenta, mult iubitoare de proprii locuitori, sistem bancar excelent, refuza sa intre in UE. De atunci si eforturile amerlocilor si a europenilor macar de a pune sistemul bancar elvetian cu botul pe labe.
    1. Primii care incep sunt amerlocii cu FACTA lor si acuzatiile de subminare a dolarului; toate procesele castigate de USA si sume mari virate inspre america de banca elvetiana.
    Rezultat: elvetieni alergati, fortati si impusi cu noi reguli, plus tepuiti bine de tot.

    2. Anul trecut, UE decide ca vrea si ea in anii viitori un os de ros din Elvetia, macar prin deprecierea francului.
    Gasesc motivul - cum ca preturile la produsele de pe piata europeana scad prea mult, investitorii nu mai sunt atrasi in piata, in consecinta este necesara o marire a preturilor prin cresterea artificiala a inflatiei la nivel de UE, intarirea euroiului.
    Incep susotelile si discutiile si gasesc si o metoda de aplicare: politica "Quantitative Easing".
    Mai ramane implementarea anii care vin.

    O fi elvetianul bogat, dar nu-i prost in finante si o data tepuit de amerloci acuma sufla tare si rapid si in iaurtul rece: organizeaza referendum natoinal sa-si readuca acasa tot aurul imprastiat in lume.
    Referendumul iese bine, aurul revine si clincane in visterie, francul apreciaza rapid si mult, UE si-o ia pe dupa ceafa.

    Elvetianul rade fericit: MAI VREI POLITICA QE, UE? :) ...francul meu e la adapost si va avea acelasi curs dinainte atunci cand euro iti va ajunge dublu fata de azi.

    Iar cand o fi atunci ar trebui sa se tina tari in simtiri si imprumutatii in euro...
    Consecinta: numarul de sclavi va creste, iar Romania (si ea la randul ei) o sa-si redovedeasca cu BRIO calitatea de colonie subordonata celor MARI si RARI.

    -----
    Daca le intelesei eu corect pe toate astea de sus (Mirciulica sa corecteze pe unde simte), rezulta ca Romania este mult prea mica pentru jocurile celor mari. Amaratul cu un imprumut - microscopic. N-a fost vina lui, cand cei mari au luat-o pe aratura.
    Francul exotic prin independenta, era extrem de stabil. Elvetia doar a raspuns atacurilor la care a fost supusa.
    Iar oalele sparte le platesc amaratii.

    Urgia n-a trecut, urmeaza cresterea euro.
    Presa din tara nu vad sa fie cu QE a UE in gura (hhaha), cand presa straina numai de asta vorbeste.
    Si ar trebui: cauzele trebuie si ele pricepute si Hinstituiile sa aiba si sa prezinte planurile de viitor.
    Sa lamureasca BNR ce-o sa faca fata de QE, cum va face sa protejeze romanul, nea Ponta sa zica daca ne pregateste ceva (sau ne ducem in hau) atunci cand inflatia cea mare o sa vina, etcetera, etcetera
    Dar, nu...
    Ramanem doar setati cum ne-a dresat Baselul: invrajbiti unii contra altora...pentru controlul CEL MAI BUN al turmei :D !!!

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Uiti un lucru vis a vis de "parinti"! Traim in democratie! DE-MO-CRA-TI-E !!! Protejarea la momentul respectiv, nu putea insemna decat....INTERZICEREA ACORDARII CREDITELOR IN CHF. Ce crezi ca s-ar fi intamplat, atunci, in 2007, tocmai intrati in UE, daca "parintii" ar fi interzis copiilor (mare parte dintre ei, fara pic de cultura bancara, si nici prea multa inteligenta si logica) sa faca credit in CHF? Ar fi urlat din toti raraunchii....COMUNISTILOR! In plus, sigur s-ar fi gasit vreo panarama de avocat care sa reprezinte "norodul" intr-un proces contra "parintilor", acuzati fireste de abuz! Eu incerc sa scriu cu perdea, dar sa dai pe o garsoniera in 2008 in jur de 75.000 de euro, si sa mai si crezi zvonurile (desigur, iti aduci aminte) ca este un chilipir, avand in vedere ca, peste maxim 1-2 ani, aceeasi garsoniera va costa vreo 150.000 euro (ca la Paris)....imi pare o crunta dobitocenie! Desi nu crezi, atunci, in 2008, am incercat din rasputeri sa opresc doua-trei cunostinte sa achizitioneze imobile la preturi ce nu puteau avea absolut niciun fundament palpabil dpdv economic (desigur, iti aduci aminte ca in 2008 venitul mediu era undeva pe la maximum 2.000 ron)....dar am fost flituit cu...."ce stii tu! au spus astia la radio ca o sa creasca din ce in ce mai mult". Daca mai adaugam si toti taranoii cocliti care, aduland modelul Becali, deja se vedeau facand milioane de euro din speculatii pe piata imobiliara (toti crezand prostia cu preturile care vor ajunge ca la Paris)....cred ca incepem a avea un tablou complet al dramei traite ulterior! Stii ce-i trist? Ca majoritatea dintre ei nici acum nu recunosc ca au fost niste idioti, gasind tot felul de explicatii pentru actiunile lor din 2008. Crede-ma....romanului i -a intrat prea mult in capul ala sec ca....face business. Orice idiot care pune mana pe niste bani, striga ca se apuca de afaceri, cand el abia daca stie sa scrie si sa se exprime corect! Poate gresesc, insa opinez ca, tot ceea ce se intampla astazi.....poarta vina PROSTIEI SI LACOMIEI DIN MINTEA MULTORA CARE AZI POZEAZA IN VICTIME. Daca, atunci, in 2008, ar fi gandit putin LOGIC, raportand zvonurile vis a vis de viitoarele preturi astronomice la care ar fi trebuit sa ajunga imobilele, la VENITUL MEDIU PE ECONOMIE, fara discutie ar fi putut sa realizeze ca toata efervescenta de pe piata imobiliara era....nesustinuta de realitate. Cand te imprumuti sume exorbitante in VALUTA (nici macar nu conteaza care), pe un termen de 30 de ani (cate se pot intampla in 30 de ani?)....inseamna ca esti prost si inconstient. Degeaba, la acea vreme, urlau pe posturile tv "parintii" vis a vis de PRUDENTA atunci cand iei un credit imobiliar in VALUTA! pentru ca....copiii, se credeau prea destepti si inventivi in afaceri ca sa tina cont de acele sfaturi! Subiectul este amplu....foarte amplu! P.S. Si pe mine, la acea vreme, m-a batut consoarta la cap sa ne bagam la un credit imobiliar (pt ca deh, toti cunoscutii se bagau), sub mirajul ca peste 1-2 ani, putem sa achitam creditul, si datorita cresterii preturilor la apartamente, ne raman si vreo cateva zeci de mii de euro. Stii care a fost norocul? La noi in casa canta....COCOSUL, iar cocosul sun....EU. Cu doua palme dupa ceafa (metaforic vorbind) si cu un potop de injuraturi la adresa cunostintelor idioate care o convinsesera ca se poate imbogatii intr-un an....am ucis din fasa, fara vreo speranta, ceea ce azi....ne-ar fi ruinat. Si tot azi...consoarta mea nu stie cum sa-mi mai pupe mainile ca m-am opus atunci. Fireste, si acum i-am explicat ca asta este diferenta intre MINE (cu putina carte, putina scoala a vietii, putina logica) si IDIOTII care nu se gandeau atunci decat la modelul Becalian. Bineintele, Doar o parere. Seara frumoasa

      Ștergere
  2. Ma bate gandul (nu de mult, doar de vreo cateva zile) sa plec in Elvetia. Am o prietena acolo, lucreaza ca receptionera la un hotel intr-o statiune montana (si ce mai statiuni montane au astia in Elvetia, maiculita.. nici nu se compara cu ce e la noi!). Tipa e maritata cu un magnat, se apropie de 40 de ani, iar cand a plecat din tara avea cam varsta mea. Ma rog, am intrat cam mult in detalii, pe mine ma intereseaza prea putin partea cu maritatul (nu ma atrag strainii :D).

    Din ce am inteles, salariul e de 4000 de euro, dar sunt persoane care spun ca acesti bani ar insemna ca si cum ai castiga 2000 de lei in Romania. Si acum, cu problema asta a francului, parca ma pune si mai mult pe ganduri. Ideea e ca m-as duce pt o perioada scurta de timp, gen cateva luni (asta pt ca au aparut probleme la locul meu de munca), dar nici nu-mi vine sa pierd vremea aiurea prin strainataturi.

    PS: 4000 EUR e un salariu bun or ba (pt Elvetia, zic)? Ms!

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Buna Roxana! Nu doresc sa ma dau mare la apa mica, mai ales ca singura iesire din tara a fost pana pe litoralul bulgaresc (si cand am jurat ca nu mai calc pe acolo, Mamaia parandu-mi VIS in comparatie) insa....din cate cunosc, un salariu de 4000 euro este mare ORIUNDE in aceasta Europa "Unita", asadar....inclusiv in Elvetia (chiar daca nemembra UE). Opinez ca, acele persoane care ti-au spus ca 4000 euro (acolo) inseamna cam 2000 RON !!! (aici)....vor sa nu te vada plecata. Bineinteles, Doar o parere.

      Ștergere
    2. Pai da, le e frica sa nu ma imbogatesc peste hotare, ha-ha! Merci pt raspunsul tau, sigur am sa ma documentez bine inainte de a face pasul acesta. Traiul in Elvetia este extreeem de scump, asta o stiu din surse sigure. In urma cu 2 luni, imi spunea un nene pe care l-am intervievat ca cel mai bun sfat pe care il poate da pt tineri este sa plecam din tara asta cat inca se mai poate...

      Am incercat sa aflu din articolul tau daca ceea ce se intampla acum cu francul elvetian ii afecteaza doar pe romani sau si pe evetieni. Cum sunt un pic afona, as zice, la economie, politica si oricare alt domeniu care are legatura cu subiectul discutat de tine mai sus, rogu-te sa-mi zici pe intelesul meu: elvetienii au de pierdut sau de castigat in toata şarada asta?

      Ștergere
  3. Roxana, pt a stabili cu exactitate pierderea sau castigul elvetianului fata de cele intamplate, este destul de greu, iar analiza ar trebui sa fie foarte complexa. Pe intelesul tau ( profan in materie de economie), lucrurile ar sta cam asa. Daca ne referim la un cetatean elvetian care avea in banca un depozit de 10.000 chf, pregatiti pentru vacanta de vara, pe care urmeaza o a petrece in Spania....FIRESTE, aprecierea francului in raport cu euro, nu poate decat sa-l bucure, avand in vedere ca, in prezent, fata de acum cateva saptamani, moneda in euro obtinuta dupa schimbarea sumei de 10.000 franci este cu 15-20% mai mare. (procentul cu care s-a apreciat francul elvetian in raport cu euro). Asta este clar! Dar daca privim la nivel MACRO, o puternica apreciere a francului elvetian fata de euro, nu prea este benefica pt economia elvetiana, numai si daca luam in considerare ca....un franc elvetian "mai puternic"....descurajeaza exporturile. Nu stiu daca intelegi ce spun (cursul valurar este unul dintre instrumentele de politica monetara a oricarui stat cu economie libera). Poate te intrebi cum este afectat elvetianul de rand datorita faptului ca FRANCUL SE APRECIAZA. Pai...se scumpesc toate produsele si serviciile elvetiene! Scumpindu-se....clientii pot alege alte piete sau produse. Fireste....scazand cererea de servicii si produse elvetiene, scade si posibilitatea patronilor de a-si plati angajatii (elvetianul de rand) cu salarii ca cele de pana acum. Nu mai spun ca o apreciere necontrolara a francului elvetian, conform teoriilor economice, poate arunca Elvetia intr-o perioada de recesiune. In fine....sunt sigur ca Banca Elvetiei stie, si este pregatita sa intervina prin instrumentele de politica monetara pe care le detine, in vederea asezarii cursului francului pe un palier benefic economiei elvetiene. Subiectul este mult mai complex.....teoria conspiratiei, vorbind mai nou, si de AMERICANI, care erau foarte nemultumiti ca....inainte ca Banca Elvetiei sa renunte a mai sustine cursul de 1,2 franci pt 1 euro.....dolarul american devenea din ce in ce mai puternic, atat in raport cu euro, cat si cu francul.....asta in conditiile in care, dupa cum ti-am explicat mai sus....un curs puternic al unei monede....descurajeaza exportul si consumul. Repet! subiectul este foarte complex.

    RăspundețiȘtergere