...

...

...

...

.

ATENTIE!!! Din motive pe care nu le cunosc, dar le pot banui avand in vedere anumite pareri exprimate pe acest blog, mai ales in ultimul an si jumatate, PROBABIL, CINEVA PRICEPUT a reusit sa-mi anuleze sectiunea care permitea cititorilor sa se aboneze (gratuit) prin e-mail la blogul meu, iar, in plus, a reusit sa anuleze toate setarile unor cititori care primeau pe e-mail continut atunci cand postam ceva pe blog! Acest lucru l-am aflat zilele trecute, absolut intamplator, de la o cititoare (care m-a intrebat de ce nu mai scriu pe blog, pentru ca nu a mai primit prin e-mail nicio notificare de la blogul meu de peste 1 an de zile) motiv pentru care fac urmatorul anunt: CINE DORESTE SA PRIMEADCA PE E-MAIL (bineinteles, gratuit) CONTINUTUL POSTARILOR MELE, VA FI NEVOIT SA-MI SCRIE PE ADRESA DE E-MAIL mirciulica232@yahoo.com CA DORESTE ACEST LUCRU, IAR EU II VOI FACE O INVITATIE PRIN E-MAIL. Altfel, nu se poate (am verificat), pentru ca...cineva priceput a avut grija sa nu se poata! :)))

.

.

duminică, 6 aprilie 2014

MULTI DECLARA, DAR CATI IUBESC CU ADEVARAT "ARTA"?

Buna ziua, dragii mei!

Dezamagitor de frig este afara pentru un inceput de aprilie. Sunt cu masina la spalatoria Autosoft din Titan si, pana va fi gata, m-am gandit sa scriu cateva randuri. Nuuuu, sa nu credeti ca scriu acest comentariu "pe genunchi" pentru ca, cel putin aici, conditiile ce iti sunt oferite pentru perioada de asteptare, sunt extrem de civilizate.


Hai sa vorbim, bineinteles, din pozitia PROFANULUI, despre "arta" si ceea ce inseamna aceasta. Conform definitiei din dex, ARTA, insumeaza activitatile omului care au drept scop producerea de valori estetice si care foloseste mijloace de exprimare cu caracter specific.

Bineinteles ca nu oricine care se apuca sa CREEZE ceva folosind mijloace de exprimare cu caracter specific, automat, este considerat ARTIST, pentru aceasta fiind necesara o validare din partea specialistilor si a publicului iubitor de arta. Dar daca am ajuns cu discutia la "publicul iubitor de arta", n-ar fi rau sa disecam un pic, cat reprezinta adevar si cat reprezinta SOFISM pe acest "palier".

Dintotdeauna a dat foarte bine la "imagine" sa declari raspicat ca esti mare iubitor de "arta". Daca detineai si "resursele" financiare necesare pentru a dovedi acest lucru, fara doar si poate, in ochii celor din jur (dar mai ales ai profesionistilor) erai considerat o persoana cu gusturi deosebite. Dupa cum lesne, oricine, poate observa, incepand cu politicienii (uneori semi-analfabeti) si continuand cu marii afaceristi sau lumea mafiei, cu totii, atunci cand incep a produce "bani fara numar", nu neglijeaza sub niciun aspect, achizitionarea de OPERE DE ARTA si, implicit, nici nu uita sa sublinieze ca adora tot ceea ce inseamna arta.

Chiar Mutu (fotbalistul), intrebat fiind in cadrul unui interviu, care a fost ultima carte citita, a raspus pe nerasuflate ca....un roman scris de Dostoievski (nu mai tin minte care anume, avand in vedere ca, spre rusinea mea, nu am citit nicio carte). Asadar, daca la banutii castigati din fotbal, Mutu, mai poate face dovada ca are "infrumusetata" casa cu o serie de OPERE DE ARTA, cine mai poate spune ca nu este o persoana ale carei gusturi sunt deosebite?

Ce conteaza ca acelasi Mutu, conform pozelor si informatiilor aparute in presa, a cutreierat si, cutreiera, aproape toate localurile de MANELE, iar cel mai bine se simte in compania unor domnisoare care, nici macar accidental, n-au auzit de Dostoievski.

Bai, eu sunt absolut PROFAN in ceea ce inseamna taramul "artei". La memoria pe care o am, cu putin efort, daca as incepe sa ma documentez, fara doar si poate ca, la nivel minim, as putea fara nicio problema sa las impresia ca apreciez si iubesc ARTA. Dar, cum detest sa par altceva decat ceea ce sunt, n-am facut-o si nici nu o voi face in vreodata.

Sincer, de arta nu m-am simtit niciodata atras. N-am inteles-o desi, la nivel profan...in dese randuri, am apreciat-o. Intamplator am avut ocazia sa vizionez opere celebre de arta, care cu adevarat mi-au taiat rasuflarea, dar...in acelasi timp, am avut ocazia sa vizionez si "creatii" absolut oribile care, intr-un mod de neinteles pentru mine, sunt considerate opere de arta extrem de pretioase, vanzarea lor facandu-se la preturi absolut astronomice.

Una peste alta, consider ca multi spun ca iubesc si inteleg arta, dar putini sunt aceia pentru care declaratia nu reprezinta un jalnic SOFISM.

Poate va intrebati, ce naiba mi-a venit sa vorbesc despre acest subiect. Recent, o persoana cu care am interactionat foarte bine, la un moment dat, cand, a venit vorba despre opere de arta, pentru faptul ca nu am avut nicio reactie, mi-a adresat o serie de cuvinte (nu vulgare, sa nu ma intelegeti gresit) prin care, daca nu DISPRET, cel putin desconsiderare am simtit.

Cum m-am simtit?

Prost, foarte prost si, firesc ca...am luat "foc". Apoi, dandu-mi seama ca sanatatea nu imi permite sa ma enervez, m-am calmat. Ceea ce m-a enervat cel mai tare a fost ca, din nefericire, azi, esti judecat dupa ceea ce DECLARI in materie de gusturi, si nu dupa ceea ce reprezinti cu adevarat ca OM.

Axiomatic, un politician libidinos sau un mafiot care au pe constiinta "multe", declarand si, macar in parte, "fizic", putand dovedi ca sunt, nu numai un iubitori de arta dar, si, colectionari, cu siguranta ar fi fost apreciati maxim de respectiva persoana. Restul sau, ceea ce reprezinta acel "multe"....nu mai conteaza.

Bineinteles, DOAR O PARERE.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu