...

...

...

...

.

ATENTIE!!! Din motive pe care nu le cunosc, dar le pot banui avand in vedere anumite pareri exprimate pe acest blog, mai ales in ultimul an si jumatate, PROBABIL, CINEVA PRICEPUT a reusit sa-mi anuleze sectiunea care permitea cititorilor sa se aboneze (gratuit) prin e-mail la blogul meu, iar, in plus, a reusit sa anuleze toate setarile unor cititori care primeau pe e-mail continut atunci cand postam ceva pe blog! Acest lucru l-am aflat zilele trecute, absolut intamplator, de la o cititoare (care m-a intrebat de ce nu mai scriu pe blog, pentru ca nu a mai primit prin e-mail nicio notificare de la blogul meu de peste 1 an de zile) motiv pentru care fac urmatorul anunt: CINE DORESTE SA PRIMEADCA PE E-MAIL (bineinteles, gratuit) CONTINUTUL POSTARILOR MELE, VA FI NEVOIT SA-MI SCRIE PE ADRESA DE E-MAIL mirciulica232@yahoo.com CA DORESTE ACEST LUCRU, IAR EU II VOI FACE O INVITATIE PRIN E-MAIL. Altfel, nu se poate (am verificat), pentru ca...cineva priceput a avut grija sa nu se poata! :)))

.

.

duminică, 9 februarie 2014

INVATATI SA DETECTATI CAND SUNTETI MINTITI.

Buna seara, dragii mei!

Cu totii ne dorim a sti sa descoperim atunci cand suntem MINTITI. In randurile ce urmeaza, dupa ce, foarte pe scurt, voi face referire la un serial si o carte, celebre in lume vis-a-vis de PSIHOLOGIA MINCIUNII SI DETECTAREA ACESTEIA PRIN MICRO-EXPRESIILE FACIALE, asa cum v-am obisnuit, va voi povesti un caz real, trait de mine, in care folosindu-ma de "instrumente" banale existente la indemana oricui, am descoperit MINCIUNA.

Lunea trecuta a inceput pe postul de televiziune Pro TV difuzarea unui serial extrem de interesant: "LIE TO ME - Psihologia minciunii".

Firesc, n-am putut sa-l ratez, asa ca....in fiecare seara de la ora 23:05 de luni si pana joi, m-am aflat in fata micului ecran. Serialul este absolut demential mai cu seama pentru cei ca mine care, desi....fara studii de specialitate, de ani de zile au incercat cu forte proprii sa construiasca un sistem de detectare a minciunii.

Dupa ce am vizionat primul episod, firesc....am inceput sa-l intreb pe domnul Google tot ce stie despre acest serial. Asa am aflat ca, fiecare scena "turnata" a fost facuta numai dupa acordul celui mai mare specialist american care si-a dedicat viata studiind MICRO-EXPRESIILE FACIALE in vederea detectarii minciunii, PAUL EKMAN, care a scris si o carte ce se pare ca a facut furori: "EMOTII DATE PE FATA" (versiunea in limba romana).

Imediat cum am aflat de aceasta carte am apelat la un site de cumparaturi on-line si, peste 2 zile deja imi era livrata. Sincer, dupa ce am rasfoit-o, fara a-i minimiza meritele marelui specialist Paul Ekman, nu sugerez nimanui a o cumpara, motivul fiind ca este FOARTE SLABA.

Desi sunt convins ca Paul Ekman este un mare specialist in detectarea minciunilor dupa MICRO-EXPRESIILE FACIALE, totusi.....cartea vorbeste foarte mult la modul general despre acest subiect, fara a da exemple concrete, asa cum sunt sigur ca se intampla la cursurile pe care faimosul profesor le tine cu siguranta tinerilor invatacei din cadrul serviciilor de securitate americane.

Oricum, vizionand serialul "LIE TO ME" care este absolut demential in raport cu modesta carte "EMOTII DATE PE FATA" (traducerea in romana), pot spune ca foarte putini oameni, chiar studiind aprofundat, pot ajunge sa detecteze minciuna dupa observarea micro-expresiilor faciale, deoarece...acestea sunt vizibile doar o cincime dintr-o secunda !!!

Celor care m-au intrebat si, n-au fost putini, cum de imi dau seama cu usurinta atunci cand cineva MA MINTE, le-as sugera dezvoltarea unei tehnici infinit mai usoare care sa nu ceara o pregatire destoinica profesionala.

Asadar, va voi prezenta un caz prin care am detectat minciuna, ABSOLUT REAL, pe care l-am trait personal, iar daca ar fi sa-l clasific, pot spune cu ochii inchisi ca este cel mai tare pe care l-am trait in ultimii ani.

Foarte pe scurt. Demult, pe blog, o persoana NECUNOSCUTA mi-a spus ceva. (nu dau mai multe detalii pentru a-i proteja perfect identitatea) La randu-mi, i-am raspuns tot pe blog. Cateva zile mai tarziu, pe o adresa veche de messenger (nu cea postata pe blog) ma trezesc cu o cerere de "accept" din partea acelei persoane. Instant am realizat ca, in niciun caz nu avea de unde cunoaste acea adresa de mess insa, i-am dat "accept". Nu urmeaza nicio reactie timp indelungat pana cand, intr-o seara, dand din nou cu ochii de acea persoana pe mess, o apelez intreband-o de unde a avut acea adresa cand mi-a cerut "acceptul". Dupa ce primesc un raspuns evaziv de genul "Tu mi-ai dat-o mai demult", lucru total neadevarat pentru ca, acea veche adresa de mess, niciodata n-am facut-o publica pe blog, respectiva persoana imi spune ca I-AR FACE O FOARTE MARE PLACERE SA MA CUNOSCA PERSONAL SI SA BEM O CAFEA.

A ramas sa bem cafeaua candva si, nu s-a mai intampla nimic. Dupa o vreme (nu mai intru in detalii nesemnificative) ajungem in sfarsit fata in fata la o cafea. Discutand relaxat despre vrute si nevrute, la un moment dat, in timp ce chiar eu spuneam ceva, o vad pe respectiva persoana cum se uita fix in ochii mei si ma opreste, spunandu-mi:

"Stai, stai, stai, nu mai spune nimic. Nu mai ma pot concentra la ceea ce spui pentru ca, TOT CE AM ACUM IN CAP, ESTE CA VREAU SA TE SARUT"

Sincer, am trait multe in viata mea insa niciodata nu mi se intamplase asa ceva. Dupa cateva secunde de "incurcatura" mi-am revenit rapid facand o gluma si, am continuat a discuta. Nu au trecut mai mult de 3-4 minute si, respectiva persoana si-a apropiat buzele de gura mea, sarutandu-ma. Bai, fratilor, repet, desi am trait multe, niciodata nu mi se mai intamplase asa ceva, la doar probabil o ora de cand o cunoscusem pe respectiva persoana si, totusi, aflandu-ne pentru prima data intr-un loc public, la o cafea.

Discutia a continuat in aceeasi nota, anume a complimentelor fara numar facute de respectiva persoana la adresa-mi (ca arat mult mai bine in realitate decat in pozele de pe blog, ca nu se astepta sa fie atat de atrasa de mine incat sa ajunga pentru prima data in viata sa faca ea primul pas la nici o ora de cand ne vazusem, ca simte o "chimie" extrem de puternica pe care o are cu mine, samd)

La un moment dat, stand foarte aproape unul de altul, simt cum respectiva persoana in timp ce statea picior peste picior, imi atinge usor piciorul pe sub masa. Asa ca, imi schimb pozitia de stat la masa in asa fel incat, s-o pot atinge cu mana pe picior. (undeva in zona tibiei, v-am spus ca statea picior peste picior) In momentul in care am atins-o cu mana pe picior (va dati seama ca foarte finut), respectiva inchide ochii si imi spune:

"Nuuuuu, nuuuu, te rog, nu ma mai atinge, simt ca imi pierd mintile si risti sa sar pe tine. Doamne Dumnezeule, imi doresc enorm sa te sarut."

Discutia a continuat inca cateva minute pana in momentul in care, respectiva persoana, iar ma priveste in ochi si imi spune:

"Nu, nu, nu....nu ma mai pot concentra la discutie. Ma gandesc numai la prostii. NU STIU CE SA FAC....SA TE INVIT LA MINE ACASA? Oricum, hai sa mergem, te rog sa ceri nota pana ma duc eu la baie".

Bai, fratilor, cer si achit nota de plata cat era respectiva persoana la baie, dupa care iesim din cafenea si ne indreptam spre masina. Pe drumul pana la masina, respectiva persoana se cuibareste in bratele mele si....ma saruta cu pasiune. (nota: saruta foarte bine)

Eeeeee, desi aveam toate motivele sa ma simt magulit, nu stiu sa va spun exact de ce, insa.....ceva parca nu-mi parea veridic in tot ceea ce se intamplase in foarte scurta perioada de cand ne cunoscusem (probabil 2 ore) asa ca, usor, usor, pe nesimtite, am inceput sa fac "sapaturi" pentru a ma convinge daca am dreptate.

In momentul in care am ajuns in masina, am mai lasat-o pe respectiva persoana sa aiba initiativa pentru un nou sarut (ceea ce s-a intamplat) dupa care, am preluat eu controlul. Eeeeee, imediat....a aparut ceea ce ma asteptam sa apara. Respectiva persoana desi, ma innebunise cu cat de mult isi doreste sa plecam din acea cafenea pentru a ma saruta, ajunsi in masina.....dupa doua reprize de cateva zeci de secunde de sarutari, deja imi spunea:

"Stai, stai, stai.....ma incing prea tare. Doamne Dumnezeule, ma innebunesti".

Aveam numai o singura posibilitate sa vad daca respectiva persoana a mers pe premisa "Atata-l si apoi....trage-i presul de sub picioare", asa ca...am continuat inca cateva minute sa-i arat faptul ca mi-a starnit interesul, dupa care...brusc, am pornit masina si i-am propus sa ne mai plimbam un pic prin oras.

Dupa plimbarea de aproximativ 20 de minute si, dupa o oprire la o benzinarie de unde mi-am cumparat niste tigari, ne-am apropiat de zona unde locuia distinsa persoana care, parand extrem de ingandurata, am intrebat-o la ce se gandeste. Raspunsul a fost urmatorul:

"Da, m-ai simtit bine. MA TOT GANDESC DACA SA ITI SPUN SA URCI LA MINE IN APARTAMENT"

Din nou, nu aveam decat o singura posibilitate sa constat daca respectiva aplica principiul "Atata-l si apoi...trage-i presul de sub picioare", asa ca.....dupa ce am ajuns la destinatie si dupa ce am mai initiat o sesiune de sarutari, discret, foarte discret, am inceput sa ma arat interesat de a urca in apartament, desi....cei care ma cunosc stiu prea bine ca NICIODATA nu sunt adeptul sa se "intample" ceva din prima seara, ca doar nu suntem animale care s-au intalnit la colt de bloc.

Eeeee, aici a intervenit din nou ceea ce ma asteptam. Respectiva persoana vazandu-ma interesat, brusc....a inceput sa dea inapoi, spunandu-mi ca daca apuc sa urc la ea in apartament, nu garanteaza ca nu inghite cheia si nu imi mai da voie sa plec de la ea. Auzind ce-mi spune, am hotarat sa mai fac inca un pas pentru a vedea daca ceea ce simtisem se adeverea, asa ca...i-am spus ca nu mai urc in apartament insa, simtindu-ma foarte bine, putem sa mai stam in masina. (n-am spus acest lucru de pomana, vroiam sa vad daca continua sa dea inapoi si cu statul in masina)

Asa ca, din nou, am luat initiativa si m-am pus pe....sarutat. Ceea ce probabil ca nu stia respectiva era ca, am un CULT pentru sarut. In plus, n-am uitat s-o complimentez cat de bine saruta (era absolut real insa ma puteam abtine de la comentarii) aratandu-ma din ce in ce mai interesat de ea.

Eeeee, din nou.....a aparut ceea ce ma asteptam. De unde in cafenea CAT EU ERAM DESTUL DE RETINUT respectiva persoana pur si simplu m-a obligat sa achit nota pentru ca nu se mai putea concentra la discutie cu gandul la a se saruta cu mine, dupa nici o ora cand, DIN CE IN CE MAI MULT MA ARATAM INTERESAT DE SARUTARI, a inceput sa repete din 5 in 5 minute "Gata, hai ca nu mai stau, fug acasa".

Dupa ce ne-am despartit si, bineinteles ca n-a uitat sa-mi spuna cand a coborat din masina ca ESTE PRAF DE "INCINSA", am plecat spre casa gandindu-ma ca a doua zi, cu certitudine voi avea raspunsul la ceea ce banuiam.

Asadar, a doua zi, pe seara (pe la ora 19) ii trimit un sms formulat asa cum niciodata nu trimit: "Ce faci?"

NOTA: Nu degeaba am scris doar "Ce faci?", simplu, fara nicio alta adaugare de intentie sau, altceva, pentru ca.....era foarte important sa vad ce imi raspunde. Mai precis, daca nu aveam dreptate cu ceea ce simtisem cu o seara in urma, respectiva persoana trebuia sa-mi raspunda simplu, de genul "Bine. Ma uit la un film. Tu, ce faci?". Daca aveam dreptate cu ceea ce simtisem, provocarea trebuia sa continue, cee ce s-a si intamplat.

Dupa vreo 7 minute primesc raspunsul de la respectiva persoana in care imi spunea ca ii este dor de sarutarile mele, ca vrea sa o tin in brate, sa ma sarute in toate felurile, iar in final....imi spunea CA SE TOPESTE DE DORUL MEU.

Bineinteles ca n-am intrat in jocul sms-urilor (desi, candva....am fost "AS") asa ca am ales s-o surprind, sunand-o. Exact cum ma asteptam, nu mi-a raspuns la cele 3 apeluri. Era imposibil sa nu fi vazut ca o sunasem, mai cu seama dupa ce cu doar cateva minute in urma imi daduse un sms "incendiar". Chiar daca avea telefonul pe silentios in ceea ce priveste apelurile si, lasase "avertizarea" sonora doar pentru sms-uri, tot nu avea cum sa nu fi vazut ca am sunat-o, pentru ca.....dupa ce trimiti cuiva un asemenea sms incitant, n-ai cum sa nu te uiti la telefon sa vezi daca ai primit raspuns.

Dupa cele 3 apeluri la care nu mi-a raspuns, am ales sa mai trimit un sms, tot cu talc construit "Te-am sunat de 3 ori si nu ai raspuns. Ciudat", crucial fiind daca imediat voi primi sau nu, un raspuns. Exact asa s-a intamplat, mi-a raspuns imediat, spunandu-mi ca are un telefon "destept" care poate fi setat pe "mut" in ceea ce priveste apelurile si pe "avertizare" sonora pentru sms-uri. Oricum, am explicat mai sus ca era imposibil sa nu vada ca am sunat-o, pentru ca este foarte greu de crezut ca dupa ce mi-a trimis acel "incendiar" sms, nu si-a mai privit telefonul sa vada ce reactie am, mai cu seama ca era acasa.

Pana la urma ajungem sa vorbim la telefon si, ca sa nu-i las loc de redresare, cum mi-a raspuns, am directionat discutia spre ceea ce imi scrisese in acel sms, spunandu-i cu talc ca....ESTE DOAR LA O "INVITATIE" DISTANTA CA FANTEZIILE SA-I DEVINA REALITATE.

Eeeee, scumpilor, acela a fost momentul in care nu am mai avut niciun dubiu. Am simtit-o pe respectiva persoana ca a PIERDUT CONTROLUL (prin sms i-ar fi fost mult mai usor, nu i-as fi auzit vocea, ar fi avut timp sa-si gandeasca raspunsurile), asa ca...a incercat sa-si mascheze balbaiala printr-un ras care in mod clar nu era sincer, spunandu-mi:

"Vrei sa vii la mine? Nu stiu ce sa spun. Aseara m-ai speriat. Niciodata nu mi s-a intamplat sa ma simt atat de atrasa de un barbat. CRED CA M-AM INDRAGOSTIT si....vreau sa-mi lasi un timp de gandire. Toata ziua nu am facut decat sa ma gandesc la tine".

Scumpilor, stiti ce a urmat?

Bineinteles ca am "taiat" discutia brusc (chiar daca elegant), inchizand telefonul. NU MAI AVEAM ABSOLUT NICIUN DUBIU CA INSTINCTUL FUNCTIONASE PERFECT CU O SEARA INAINTE desi.....puteam sa ma las purtat de "valul" complimentelor.

Pentru cei care poate mai au o urma de indoiala, precizez ca:

Nicio femeie nu poate sa raspunda la un sms in care este intrebata ce face, cu un val nesfarsit de FANTEZII EROTICE ce-l vizeaza pe respectivul barbat, iar ulterior.....sa spuna "pas" la o intalnire. In general femeile sunt foarte cerebrale, cand nu vor ceva....sau....au nevoie de timp de gandire, in niciun caz nu aprind ele "fitilul". :):):)

La final, am ajuns la concluzia urmatoare (DOAR O PARERE):

MAI DEMULT, CINEVA CARE MA CUNOASTE, I-A SPUS RESPECTIVEI PERSOANE DESPRE BLOGUL MEU SI....IMPLICIT, I-A DAT ADRESA VECHE DE MESS (va amintiti ca nu imi explicam cum a ajuns sa imi ceara "accept" pentru ca eu nu facusem publica aceea adresa de mess pe blog) SOLICITANDU-I SA SE "JOACE" UN PIC CU MINE, CA TOT MA DAU EU MARE PE BLOG CA SUNT EXPERT IN DETECTAREA MICIUNILOR SI A "JOCULUI".

Ceea ce s-a si intamplat. :):):)

Tineti minte ce va spun:

Sa invatati a detecta minciuna nu este greu! Trebuie doar sa procedati dupa cum urmeaza:

- sa dati importanta si sa memorati orice amanunt in dicutiile cu interlocutorul (tocmai amanuntele tradeaza minciuna);

- sa-i urmariti reactiile si sa stiti cand sa i le "alimentati" pentru a constata daca sunt reale;

- SA ALEGETI A CREDE, NU CEEA CE VA PLACE SA AUZITI DIN GURA INTERLOCUTORULUI CI DOAR CEEA CE ARE SUSTINERE LOGICA;

Este infinit mai usor sa detectezi minciuna in acest fel, decat sa ajungi a surprinde MICRO-EXPRESIILE FACIALE ce dureaza doar o cincime de secunda.

Bineinteles, DOAR O PARERE.

10 comentarii:

  1. dap..lie to me un serial excelent(pacat ca l-au suspendat) .. daca te intereseaza niste carti de specialitate cu exemple concrete iti spun ca poti incepe cu Allan Pease - Body Language sau Peter Collett - Cartea gesturilor ( nu te uita la ratinguri..ca le-am citit si te asigur ca merita)..le poti cauta si varianta ebook - le poti gasi si gratuit cred..apoi ti-as mai recomanda "taticul" Eric Berne - Analiza Tranzactionala.. toate merita :) ..
    sanatate si mult succes ..un cititor

    RăspundețiȘtergere
  2. Multumesc pentru sugestii. Le voi cauta negresit.

    RăspundețiȘtergere
  3. Te rog dezvolta "am un cult pentru sarut" ...

    RăspundețiȘtergere
  4. Mda. Ok....promit sa scriu un comentariu si sa dezvolt subiectul insa, numai dupa ce vei iesi din "anonimat".

    RăspundețiȘtergere
  5. Sa inteleg ca....ai fi acceptat invitatia....numai ca sa vezi daca minte sau....chiar iti placea persoana?:)

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Persoana era mai mult decat interesanta insa, nu pentru oricine, avand in vedere ca, era unsa cu toate alifiile. Stii ce mi-a placut cel mai mult la ea? Senzualitatea...lucru foarte rar in ziua de azi. Nu sunt ipocrit, daca nu-mi placea nici macar o cafea nu beam cu ea. :)

      Ștergere
  6. Pentru ca nu sunt un tip comprehensiv, totusi, cu ce a mintit persoana?!?!
    Ar fi interesant sa aflam si varianta ei ..
    un cititor

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Tot ce te rog este, SA MAI CITESTI INCA O DATA CU ATENTIE POSTAREA. In al doilea rand, titlul postarii l-am ales, nu neaparat referindu-ma la faptul ca impricinata m-a mintit de genul "Am dormit si nu am auzit ca m-ai sunat"....ci....la o actiune foarte complexa a MINCIUNII cu "bataie lunga"....la naiba, daca spui ca esti comprehensiv, recitind, asa cum te-am rugat, imi este absolut imposibil a crede ca nu intelegi mesajul. De a "JUCA" ai auzit?

      Ștergere
  7. Aha!!! Era jucausa fata! :)
    Sincer, mai ales ca inteleg ca-ti placea, de ce n-ai mers mai departe? .. tot cititorul de mai sus

    RăspundețiȘtergere
  8. N-am continuat pt ca, m-ar fi obligat sa "joc" si eu, in conditiile in care mi-am promis acum ani de zile ca n-o s-o mai fac. In plus, atunci cand "jucam" eram un "AS", iar doamna....cel putin pentru experienta mea, atunci cand a inceput sa "joace", era extrem de previzibila si i-am anticipat miscarile pana la amanunt. Si, crede-ma ca stiu ce vb, pur si simplu m-ar fi obligat sa joc. A fost atat de evident! Parerea ei? Ar fi culmea sa coincida cu a mea. :)

    RăspundețiȘtergere