...

...

...

...

.

ATENTIE!!! Din motive pe care nu le cunosc, dar le pot banui avand in vedere anumite pareri exprimate pe acest blog, mai ales in ultimul an si jumatate, PROBABIL, CINEVA PRICEPUT a reusit sa-mi anuleze sectiunea care permitea cititorilor sa se aboneze (gratuit) prin e-mail la blogul meu, iar, in plus, a reusit sa anuleze toate setarile unor cititori care primeau pe e-mail continut atunci cand postam ceva pe blog! Acest lucru l-am aflat zilele trecute, absolut intamplator, de la o cititoare (care m-a intrebat de ce nu mai scriu pe blog, pentru ca nu a mai primit prin e-mail nicio notificare de la blogul meu de peste 1 an de zile) motiv pentru care fac urmatorul anunt: CINE DORESTE SA PRIMEADCA PE E-MAIL (bineinteles, gratuit) CONTINUTUL POSTARILOR MELE, VA FI NEVOIT SA-MI SCRIE PE ADRESA DE E-MAIL mirciulica232@yahoo.com CA DORESTE ACEST LUCRU, IAR EU II VOI FACE O INVITATIE PRIN E-MAIL. Altfel, nu se poate (am verificat), pentru ca...cineva priceput a avut grija sa nu se poata! :)))

.

.

joi, 21 noiembrie 2013

AM FACUT OPERATIA DE "SINUS LIFTING" (aditie de os)

Buna seara, dragii mei!

Tocmai ce m-am intors de la o clinica stomatologica, unde, in seara asta, am suferit o operatie de SINUS LIFTING (aditie de os). Gandindu-ma ca, sunt multi semeni de-ai mei a caror dantura suferinda reclama o astfel de operatie dentara, iar temerile de a o face fiind destul de puternice ii fac s-o tot amane, in randurile ce urmeaza, voi incerca sa aduc cateva lamuriri vis-a-vis de ceea ce inseamna acesta interventie chirurgicala.

In primul rand, dupa cum puteti vedea, la mai putin de 2 ore de cand operatia a luat sfarsit, SCRIU PE BLOG. Asadar, starea post operatorie este mai mult decat incurajatoare. (anestezia incetandu-si efectele, am luat o pastila de Aulin si deocamdata totul este mai mult decat ok)

Acum, hai sa va povestesc cum a fost operatia.

La ora 19:20, dupa ce am facut cunostinta cu medicul chirurg care urma sa imi faca operatia si dupa ce acesta mi-a facut o scurta descriere a ceea ce avea sa mi se intample in urmatoarea ora si jumatate, am fost asezat pe scaunul stomatologic si......cu foarte mare blandete, mi-a fost facuta anestezia locala, costand in vreo 6 injectii in zona maxilarului din partea dreapta, acolo unde urma sa fie facut sinus lifting)

Dupa o asteptare de maxim 10 minute, scaunul stomatologic a fost rabatat in asa fel incat pozitia corpului meu sa fie aproape de orizontala. Din ce am putut a-mi da seama, a urmat o incizie cu bisturiul de vreo 5-7 cm (pe maxilarul din dreapta, dupa canin, mai aveam doar un singur dinte, restul pana in spate, fiind gol, in urma pierderii in timp a maselelor) si.....am simtit cum gingia este decopertata sau data la o parte. Apoi, a urmat o decupare a unei parti din osului maxilarului, undeva pe langa sinus, loc care avea sa fie umplut ulterior cu granule de BIO-OSS de origine porcina. Fac precizarea ca decuparea unei bucatele din osul maxilarului se face, din ceea ce am simtit, pentru ca tineam ochii inchisi, cu un fel de mic fierastrau (la naiba, asa am simtit).

Buuuuun. In tot acest timp, sangele care curge este aspirat cu un ustensil de o persoana care il asista pe chirurg (in cazul meu, a fost dentista care are grija de gura mea de peste 12 ani de zile). Am uitat sa va spun ca.....bucatica de os care este decupata din maxilar este ulterior amestecata cu granulele de BIO OSS.

In fine, dupa ce s-a termiat operatiunea de pregatire a "gaurii" in osul maxilarului din imediata apropiere a sinusului, urmeaza introducerea granulelor de BIO-OSS si fixarea unei membrane resorbabile care sa le sustina. Aceasta operatiune dureaza ceva mai mult, dat fiind faptul ca, respectivele granule trebuiesc introduse cu mare grija si finete.

Dupa terminarea introducerii granulelor de BIO-OSS, gingia este trasa inapoi pe osul maxilarului si....urmeaza "cusutul", care nu dureaza foarte mult.

Una peste alta, am intrat in operatie la ora 19:20 si la ora 20:40 deja ma ridicasem de pe scaunul stomatologic si eram atent la sfaturile pe care le primeam de la chirurg vis-a-vis de medicamentatia ce urmeaza s-o iau timp de cateva zile si ceea ce nu trebuie sa fac in toata aceasta perioada.

Medicamentatia este simpla si consta in administrarea timp de 5 zile a unui antibiotic (Klacid, o pastila la 12 ore), a unui antiinflamator (metronidazol, o pastila la 8 ore) si un spray (Hexoral, doua pufuri de 3 ori pe zi).

In aceste zile, nu am voie sa consum lactate si sucuri evervescente, trebuie sa evit a dormi pe obrazul cu operatia deoarece perna incalzeste obrazul si orice sursa de caldura conduce la o inflamare si......de cate ori pot, este bine sa imi pun comprese reci.

Ca si restrictii, ar mai fi ca, timp de 1 luna nu am voie sa zbor cu avionul (nu este cazul) si nu am voie sa-mi suflu nasul pentru a nu pune presiune pe sinus.

AM FOST AVERTIZAT CA O SA MI SE INFLAMEZE OBRAZUL DESTUL DE MULT SI S-AR PUTEA SA IMI FIE PRINS CHIAR SI OCHIUL, CU PRECIZAREA CA, VARFUL MAXIM AL ACESTUI EFECT O SA AIBA LOC LA APROXIMATIV 48 DE ORE DIN MOMENTUL EFECTUARII OPERATIEI.

Scumpilor, cei care sunteti interesati de ceea ce inseamna operatia de SINUS LIFTING, sa stiti, ca, pana sa o fac, am fost destul de speriat, mai cu seama de ceea ce mi-au povestit cativa colegi care o facusera si mai ales de ceea ce am citit pe internet, desi......nu eram un incepator in operatiile dentare, pentru ca, chiar acum 5 ani am facut 2 implanturi dentare (simple, fara aditie de os, pentru ca, fiind pe partea stanga a mandibulei aveam os suficient).

Dupa ce am facut operatia, mi s-a parut MULT MAI USOARA DECAT CEEA CE MA ASTEPTAM SA FIE. Corect, am avut parte si de un chirurg tanar, foarte simpatic, fin in miscari si foarte meticulos.

In final sa va spun si cat m-a costat: 1200 de euro (1,5 grame de BIO-OSS, membrana reorbabila si.....manopera)

Acum, trebuie sa astept 6-7 luni pana implantul de os o sa permita efectuarea implantului a 3 masele care ma vor mai costa in jur de 1500 euro + "camasutele" de portelan care vor mai costa inca vreo 600 euro.

In total, toata operatiunea (Sinus lifting, 3 implanturi dentare si "camasutele" de portelan) o sa ma duca undeva pe la 3200-3300 euro, insa......cu voia bunului Dumnezeu, peste aproximativ 1 an, voi putea sa am partea dreapta a maxilarului perfect functionala pentru masticatie.

P.S. Bine ca s-au inventat aceste implanturi, atat de dinti cat si de os, pentru ca, altfel....."PROTEZA DENTARA" scria pe mine.

Va pupicesc cu drag.

23 de comentarii:

  1. Absolut adevarat.

    Am facut aseara un sinus lift maxilar sting 2-4 la 2-6 ( pentru 3 implante - masele ), cu autogrefa de os prelevat din zona maxilara 2-8 si cu foarte putina aditie de bio-oss in completare.

    Durata totala ( anestezia + cca 10 minute asteptare + interventia in sine ) a fost de cca 1 ora.

    Fara durere, fara manevre neplacute - exceptie poate prelevarea de os pentru autogrefa care a fost usor neplacuta si mai energica.

    O usoara durere s-a instalat dupa cca 3 ore de la interventie, calmata cu Ketonal duo.

    Compresa rece ( punga de gheata intr-un prosop subtire ) cca 30 minute, cu 30-45 minute pauza.

    Am putut minca, fara mari probleme, la 3 ore dupa interventie, mincare semilichida, pe partea opusa interventiei.

    Somn ok in timpul noptii.

    Usoara tumefiere a fetei dimineata.

    Tratament cu Augmentin 2x1 pe zi, timp de 5 zile, Ketonal duo la nevoie sau 2x1 pe zi ( pentru efectul antiinflamator ), spray nazal Olynth, apa ge gura Parodontax ( nu Listerine ).

    Concluzii:

    - fara durere in timpul interventiei;
    - durata scurta a interventiei;
    - durere post interventie mai mult decit suportabila, iar dupa Ketonal duo practic zero.

    Cele mai frumoase ginduri si multumiri pentru echipa :

    - chirurg ( renumit ) extraordinar, amabil, a oferit multe explicatii;

    - echipa de 2 asistente extrem de atente.

    Acum este ora 10.00 a.m., a 2- zi, ( 12 ore de la interventie ), nu am dureri, nu am disconfort de niciun fel, doar o usoara tumefiere a fetei, de care am pomenit mai sus.

    Urmeaza ca intr-o luna sa repet interventia pe partea dreapta.

    Recomand decizie favorabila celor care mai au retineri fata de asemenea interventie, desigur, dupa o atenta informare / selectie a clinicii si a chirurgului.

    Eu as insista - este o parere personala -, sa fie o clinica dotata ( radiologie, aparatura, etc. ) si pe cit posibil sa nu fie un " cabinet " unde se fac asemenea interventii se insereaza implante.

    Si nu uitati rezultatul final:

    Eliminati varianta cu proteza.

    Eu am acum una acrilica partiala provizorie, pina la finalizarea intregii reabilitari - implante, coroane pe implante ( aprox. 1 an ).

    Este relativ ok din punct de vedere estetic, acceptabila pentru masticatie ( cu grija ), dar " terorizanta" psihic, mai ales cind esti in societate.

    Da, bine ca s-au inventat implantele !!!

    Merita sacrificiul, inclusiv pe cel financiar.

    Datorita faptului ca sa- folosit doar extrem de putin bio-oss de completare ( s-a mers mai mult cu autogrefa ), costul a fost 650 Euro ).

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Sunt si eu un pacient care e posibil sa faca un astfel de lifting de sinus si m-ar interesa la ce clinica ai fost si ce doctor a facut o astfel de operatie? Deocamdata sunt in tatonarea clinicilor.
      Multumesc anticipat pt. raspuns.

      Ștergere
  2. Informatiile citite mai sus sunt foarte bune si la obiect, deoarece sunt rezultate din fapte reale. M-am linistit oarecum citindu-le si am mai prins curaj in ideea de a urma acest tratament. Va rog daca puteti, recomandati acesti medici care v-au tratat. Multumesc si sanatate multa!

    RăspundețiȘtergere
  3. Va rog sa imi recomandati cabinetul in care a-ti efectuat interventia.Multumesc.

    RăspundețiȘtergere
  4. Regret ca am intirziat cu raspunsul celor care mi-au solicitat detalii privind decrierea facuta la 31 Ianuarie 2014 .
    Am facut interventia respective, precum si pe cele care I-au urmat, la Med Artis Dent Cluj, Conf. Dr. Horatiu Rotar.
    Recomand, cu multa incredere.
    De atunci ,am mai trecut printr-un un al 2-lea sinus lift pe partea opusa si prin 2 operatii de implantare - 5 implante maxilare (3+2), ultima implantare ( 2 implante ), avind loc aseara.
    Al 2-lea sinus lift a decurs similar cu primul.
    Implantarile sunt mult mai simple, mai scurte si cu efecte postoperatorii mult mai mici.
    Descoperirea implantelor urmeaza in cca. 5 luni, simultan pe ambele parti si cu coroane provizorii in aceeasi sedinta.

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Buna. As dori sa stiu cum se prezinta implanturile dupa 4 ani? ati avut probleme cu ele?

      Ștergere
    2. Buna. Mie nu mi a reusit aditia de os, asa ca....s a dus si implantul. M am chinuit degeaba. Insa...poate tie iti va reusi.

      Ștergere
    3. Despre Dr. Dinu Cristian aveti vreo informație? Lucreaza în aceeasi clinică cu dr. Rotar. Peste doua saptamani sunt programata la dansul.

      Ștergere
  5. Merita atentie recomandarea, multumesc; aveti deja o idee despre preturile lucrarilor de protetica (coroane metalo caramice, de exemplu) la Med Artis Dent?

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Lucrările sunt enorm de scumpe si de proasta calitate ,nefinisate .Intr adevar dr Rotaru Horatiu este un chirurg f bun si omenos dar restul sunt f tineri in special pe partea de protetica ,lucrează f greu sunt practicanți . nu recomand aceasta clinica decat pe partea de chirurgie BMF

      Ștergere
  6. Eu chiar azi am facut aceeasi operatie. In timpul operatiei nu am simtit nimic. Durerile au aparut acum insa nu sunt insportabile tinand cont ca in acelasi timp mi`a facut si 2 implanturi dentare.

    Deci nu tre sa trageti nici o concluzie gresita..si mai important, nu mai stati si asteptati sa creasca alti dinti..luati cat mai in serios aceste probleme dentare

    RăspundețiȘtergere
  7. Ieri am facut si eu o astfel de interventie - sinus lift si un implant din cele 3 cate vor fi in final. Zona este dreapta sus pornind de la canin. Interventia a durat 2 ore datorita faptului ca sinusul meu avea o forma neregulata si a trebuit ca insertia de os sa se faca in 3 etape. In plus a fost introdus, asa cum spuneam si primul implant. Cum a fost:
    - durerere in timpul operatiei - deloc
    - durere dupa ce a trecut anestezia - la nivelul unei extractii; trece cu Aulin imediat
    - am mancat la 3 ore dupa operatie, imediat ce a trecut anestezia, fara nici un fel de disconfort
    - medicamente recomandate: Antibiotic (Augumentin) 5 zile, antiinflamator 5 zile si contra durerilor Aulin 3 pliculete in ziua operatiei. Punga cu gheata in primele 3 zile - jumatate de ora cu jumatate de ora pauza.
    Interventia este, din punct de vedere al pacientului, la nivelul unei extractii de masea de minte. Durerile sunt inexistente. Daca aveti nevoie faceti interventia fara teama. Alternativa e placa.
    Eu voi repeta interventia si pe partea stanga anul viitor dupa ce termin cu partea dreapta.
    Bafta multa si sanatate!

    RăspundețiȘtergere
  8. PS: Bio-Oss-ul e de origine bovina
    http://www.geistlich-na.com/en-us/professionals/bone-substitutes/bio-oss/user-benefits/

    RăspundețiȘtergere
  9. Eu ieri am facut dublu sinus lift si stanga si dreapta + aditii de os. Intradevar durere inexistenta in timpul operatiei doar unele sensatii de disconfort da zic eu normale, am incercat sa vad pe net un film cum se face operatia si nu am reusit��.Dupa ambele operatii care au durat cam 1 ora bucata indicatiile medicilor tot asa antibiotic 5 zile antiinflamator tot 5 comprese reci clatit gura cu apa de gura fara alcool.In concluzie nu e o operatie tocmai grea acu cred ca tine si de vointa fiecaruia mie medicul mi-a dat alternative adica o operatie ieri si una peste doua săptămâni...☺ Eu unul o recomand mai ales cand alternativa e placa...

    RăspundețiȘtergere
  10. Buna ziua,

    As dori sa imi fac si eu o astfel de interventie. Aveti cumva o recomandare pentru Bucuresti?

    Multumesc,
    Andreea

    RăspundețiȘtergere
  11. Depinde foarte mult de ce tip de implant dentar alegi.. stiu ca acum sunt si unele care se pun in 24 de ore.

    RăspundețiȘtergere
  12. Eu am făcut aseară operația de sinus lift. La mine lucrurile au fost puțin mai complicate. Mi s-au extras mai întâi 6 dinți din fata și cei 2 canini incluși în cerul gurii și apoi sinus lift cu bio-os. Mi s-au recoltat 4 fiole de sânge pentru nu știu ce plasma pe care a folosit-o la închiderea operației. Operația a durat aproape două ore jumătate. Acum,după 30 de ore sunt umflata toată zona maxilarului.Iau antibiotice și antiinflamatoare, iar de mâncat...totul pasat și destul de incomod.Astept sa vad cat o sa mă mai umflu, că deja am un disconfort. Recomand tuturor care au nevoie să-și rezolve aceasta problema.Eu am implanturi și pe mandibula și la fel am făcut adiție osoasa. Am preferat sa dureze un an și ceva numai sa nu aud de proteză.In principiu n-ar trebui sa ajungem aici, dar nu toată lumea are dotările necesare. În speranța că folosește cuiva comentariul meu, va doresc să aveți răbdare și putere să ajungeți să aveți un zâmbet superb!

    RăspundețiȘtergere
  13. Buna seara am facut o aditie de os si dupa 3 zile a inceput sa mi pice franule din gingia unde a fost efectuat ce se intampla ce i de facut?

    RăspundețiȘtergere
  14. Buna,
    Din pacate mie nu mi s-a parut o operatie simpla liftingul se sinus, va chiar una destul de riscanta. Am facut si eu martea trecuta, sinus lift extern cu aditie de bio os, am trecut destul de greu de primele zile, iar acum ma chinui cu o sinuzita maxilara care sper sa nu complice prea tare lucrurile. Sanatate tuturor

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. V-a trecut sinuzita? Cum va simtiti acum? V-ati pus si implant?

      Ștergere
    2. Buna ziua, cum ati trecut peste sinus lift, caci eu am facut acum 4 zile pe ambele parti si inca am niste dureri insuportabile, mai ales cand mananc!😡

      Ștergere
    3. Buna ziua. La mine, cu ani in urma cand am facut operatia....nu s a terminat deloc bine. Peste 2 ani am pierdut implantul pentru ca nu a reusit aditia de os. :)

      Ștergere
    4. Bună ziua!
      Feelblue, cum va simțiți acum? Și au am făcut sinus lift și adiție de os cu cerabone. M am umflat destul de tare, și acum, în ziua 12 de la intervenție mai sunt puțin umflată. Am avut și încă mai am amețeli și o presiune în cap și nara ușor înfundata. Ce simptome ați avut dvs. care sa indice sinuzita maxilara?

      Ștergere