...

...

...

...

.

ATENTIE!!! Din motive pe care nu le cunosc, dar le pot banui avand in vedere anumite pareri exprimate pe acest blog, mai ales in ultimul an si jumatate, PROBABIL, CINEVA PRICEPUT a reusit sa-mi anuleze sectiunea care permitea cititorilor sa se aboneze (gratuit) prin e-mail la blogul meu, iar, in plus, a reusit sa anuleze toate setarile unor cititori care primeau pe e-mail continut atunci cand postam ceva pe blog! Acest lucru l-am aflat zilele trecute, absolut intamplator, de la o cititoare (care m-a intrebat de ce nu mai scriu pe blog, pentru ca nu a mai primit prin e-mail nicio notificare de la blogul meu de peste 1 an de zile) motiv pentru care fac urmatorul anunt: CINE DORESTE SA PRIMEADCA PE E-MAIL (bineinteles, gratuit) CONTINUTUL POSTARILOR MELE, VA FI NEVOIT SA-MI SCRIE PE ADRESA DE E-MAIL mirciulica232@yahoo.com CA DORESTE ACEST LUCRU, IAR EU II VOI FACE O INVITATIE PRIN E-MAIL. Altfel, nu se poate (am verificat), pentru ca...cineva priceput a avut grija sa nu se poata! :)))

.

.

marți, 17 mai 2011

PURTATI VESTA DE SALVARE !!!

Buna ziua, dragii mei!


Scumpii mei, in randurile ce urmeaza, simt nevoia sa trag un SEMNAL DE MAXIMA ALARMA, pe care, daca....cine stie, veti avea ocazia sa tineti cont de el, n-ar fi deloc rau s-o faceti.

Azi dimineata am aflat cu durere, de o tragedie care s-a intamplat in Delta Dunarii, mai preciz pe lacul RAZELM, urmare careia, 4 tineri sunt dati disparuri, iar dupa parerea mea, care am idee de ceea ce inseamna acel imens lac, sunt 100% morti.

Iubitii mei, vine vara si...poate, cine stie, veti avea ocazia sa mergeti in DELTA DUNARII.

TINETI CONT DE CE VA SPUN, PENTRU CA AM MERS MULT IN DELTA SI DEJA AM O IDEE DESTUL DE COMPLETA ASUPRA RISCURILOR CE POT SURVENI PE APA:

PURTATI VESTA DE SALVARE !!!!

NU VA URCATI IN BARCA DACA NU AVETI VESTA DE SALVARE !!!

Stiu, stiu, stiu....sunt o gramada de "viteji", care crezand ca daca stiu sa inoate, nu exista nicio problema.

CREDETI-MA, NIMIC NU ESTE MAI FALS !!!!

Acesti "viteji", habar nu au ce inseamna DUNAREA SAU LACURI PRECUM RAZELM SAU MATITA. Ei, au invatat sa inoate pe garla din satul natal sau pe un strand de cartier, si....chiar daca sa presupunem ca au facut inot de performanta, sa nu uitam ca l-au facut tot intr-un BAZIN AMENAJAT !!!

Un lac precum RAZELM, este extrem de periculos! Foarte multi dintre cei care aleg a circula pe apa, fara macar minimum de siguranta, care-l reprezinta VESTA DE SALVARE, habar nu au ce poate sa insemne un simplu vanticel pe lacul Razelm.

Daca nu ma credeti, uitati-va pe harta sau cautati pe Google, sa vedeti cat este de mare lacul RAZELM. Este....cat vezi cu ochii. Cand am intrat pe acest lac, in primele secunde, pur si simplu am simtit ca ametesc, ERA ABSOLUT URIAS.

Adancimea acestui lac, nu este foarte mare, excluzand gropile, daca nu ma insel, variaza undeva intre 2 si 4 metri. INSA, TOCMAI DE AICI VINE IMENSUL PERICOL.

Acum, poate fi soare afara, o vreme superba, asa ca te urci in barca si iesi pe lac. Multi, aleg sa se aventureze la km distanta de mal, iar....ATENTIE MARE (!!!!), daca un pic incepe sa bata vantul, datorita suprafetei imense pe care o are lacul, coroborat cu o destul de mica adancime, se formeaza VALURI, nu foarte mari, insa....foarte violente si cu grad foarte des de REPETATIVITATE.

Doar un simplu vanticel care se "porneste", poate fi punctul "zero" al unei viitoare TRAGEDII pe acest lac Razelm, mai cu seama pentru niste neinitiati, aventurieri inconstienti.

Cei 4 tineri care au murit 100%, desi...sunt dati doar disparuti, au patit la fel. Au iesit pe lac in timp ce afara era foarte frumos, s-au aventurat in larg cu o BARCA LAGUNA (cunosc foarte bine acest model de barca, am mers in dese randuri cu el), iar....din "senin", asa cum se intampla frecvent pe acest lac, dar mai ales primavara si toamna, a inceput sa bata vantul. Lacul s-a "montat", imediat si-au facut aparitia si valuruile, iar tinerii s-au speriat si au facut GRESEALA CAPITALA.

Au "forjat" barca, mergand cu viteza, ca sa ajunga cat mai repede la mal, si....din pacate, unul dintre valuri, care repet.....nu sunt foarte mari insa, vin foarte des, le-a rasturnat barca.

Nu aveau veste de salvare, iar in plus....apa avea doar 12 grade. Pe langa faptul ca barca s-a rasturnat la aproximativ 3 km de tarm, a mai intervenit si hipotermia.

A reusit sa scape numai un tanar dintre cei 5, iar...dintre cei dati disparuri, 2 persoane sunt femei. Mai tragic este ca, o tipa de 31 de ani, care este data disparuta, a lasat ORFANI 4 copilasi.

Numai cand ma gandesc, imi vine rau!!!!

Iubitii mei, TINETI CONT DE CE VA SPUN !!!

INDIFERENT (!!!!), cu ce dobitoc sau dobitoaca sunteti in Delta, aventurieri inconstienti, care rad de voi sau fac misto ca vreti sa purtati VESTA DE SALVARE, nu faceti greseala sa cedati si sa renuntati la vesta, atunci cand va urcati in barca!!!

DELTA, NU ESTE UN BAZIN DE INOT !!!

Pana la urma, daca nu vreti sa tineti cont de ce va spun cu tot sufletul si toata inima, este treaba voastra, insa....in randurile ce urmeaza, am sa va dau doar 2-3 exemple de riscuri uriase ce pot aparea cand sunteti cu barca in DELATA DUNARII:

a) Va urcati in barca fara vesta de salvare. De condus, de cele mai multe ori conduce un barcagiu de la pensiune. Ca si in oras, in ceea ce priveste masinile, si pe apa, sunt o gramada de frustrati (multi pustani, care nu cer salarii mari), si care....odata ce pun mana pe barca, incep sa conduca in fite, cu viteza, fara sa stapaneasca perfect "TAIEREA" UNUI VAL, samd. Oricand, poate face o greseala si....rastoarna barca. Au fost multiple cazuri.

b) Sunteti in barca, barcagiul merge cu maxima prudenta, insa....un ciumpalac imbecil, plin de bani, care si-a luat o salupa de 30.000 euro si vrea sa arate "pitipoanecelor" care-l insotesc, cat de "CIUMEG" este el, pierde controlul salupei si intra in barca voastra. Nu o data, s-a intamplat aceasta tragedie.

c) Din nou, sunteti in barca, insa....la un moment dat simtiti o bubuitura si va treziti aruncati in apa. Normal, va intrebati, cum ati ajuns in apa??? Este simplu, extrem de simplu. Pe Dunare, circula barje care transporta "lemne", adica....busteni imensi, iar... uneori, cate un bustean se mai desprinde de pe barja si cade in apa. Din pacate, busteanul nu se scufunda, insa....dupa un timp, imbibat de apa, se scufunda in jur de 10 cm, exact cat sa nu-l vezi daca nu ai multa experienta de navigat. Cand, barca, a trecut cu viteza peste el, aproape 100% va arunca din barca.

GANDITI-VA CA, TOATE ACESTE 3 POSIBILE EVENIMENTE PE CARE LE-AM DESCRIS MAI SUS (sunt zeci, as scrie pana maine), SE PRODUC PE NEASTEPTATE, FARA VREO AVERTIZARE.

Chiar daca presupunem ca este vreme frumoasa afara, apa este calda si nu sunt valuri, in urma impactului, puteti sa va pierdeti cunostinta pentru 20 secunde, suficient cat sa va inecati !!!

DOAR VESTA DE SALVARE, POATE EVITA O TRAGEDIE !!!!

Stiti prea bine ca prima data cand am fost in Delta, s-a intamplat in 2007. Apoi, in anul 2008, am fost in Delta de 10-12 ori, cel putin, am revenit si in 2009 si 2010, chiar daca mult mai rar.

Niciodata, n-am permis cuiva care merge cu mine, sa se urce in barca, fara VESTA DE SALVARE.

Mergi cu mine in Delta, iti pui vesta de salvare pe tine, chiar daca afara sunt 30 de grade. Nu vrei sa ti-o pui, atunci....mergi cu altcineva in Delta, nu cu mine.

Nu am ascuns niciodata faptul ca nu stiu sa inot, insa....intr-o seara, prin primavara lui 2008, fiind cazat pe un ponton plutitor in zona Dunavat, am avut ocazia sa stau la palavra, pana spre 2-3 dimineata, cu un tip, ATENTIE....SALVAMAR PE UN VAS OCEANIC !!!

Acel tip, cred ca avea in jur de 30 de ani, strabatuse toate oceanele lumii, stia sa inoate ca un peste, vazuse furtuni pe care le vezi doar in filme, insa....IN DELTA DUNARII, PURTA VESTA DE SALVARE !!!

Culmea, tipul era insotit de un grup de prieteni, niste "suncosi" care musteau a bere de dimineata pana seara, si care....radeau de el pentru ca poarta vesta de salvare !!!

Este axiomatic faptul ca....dintre toti, acel tip, stia cel mai bine cu ce se "mananca" apa, cum sa reactioneze in caz de neprevazut, etc, etc, dar....IDIOTII LUI DE PRIETENI, RADEAU DE EL.

Insa, vazandu-ma pe mine destul de interesat de aceste lucruri, am intrat in vorba si....pe terasa pontonului, ascultand pasarelele si privind fascinantul "luciu" al apei in plina noapte, am discutat ore in sir, ocazie cu care am aflat extrem de multe despre pericolele ce te pandesc la tot pasul, atunci cand esti pe apa.

Asa am aflat ca, vesta de salvare pe care o am, desi....foarte buna, nu este PROFESIONISTA, si...din pacate, daca te lovesti si iti pierzi cunostinta cand ai cazut in apa, ai toate sansele sa-ti intre fata in apa si....sa te ineci.

VESTELE PROFESIONISTE, AU UN "GULER" CARE....INDIFERENT CA ESTI INCONSTIENT DOUA ORE CAT STAI IN APA, SE ASEAZA IN ASA FEL INCAT......ACEL "GULER" TE TINE CU FATA IN SUS, PROTEJANDU-TI NASUL SI GURA DE APA.

Una peste alta, DESI POATE NU MA CREDETI, VA SPUN CA, DACA AS PLECA AZI IN DELTA, AS AJUNGE LA TULCEA SI....CAND SA MA URC IN BARCA, AS CONSTATA CA MI-AM UITAT VESTA DE SALVARE, INDIFERENT DE CE REACTII AR AVEA TOTI CEI DIN JURUL MEU, PERSONAL....NU M-AS URCA IN BARCA, SUB NICIO FORMA.

As cauta sa cumpar o vesta de salvare, dupa care....as plati in plus din propriul buzunar unui barcagiu si as pleca dupa ceilalti cu care am venit in Delta.

Acei 4 tineri care azi, nu mai sunt printre noi, dar....mai ales acea tipa de 31 de ani, care a lasat 4 copilasi orfani, AU IGNORAT CU DESAVARSIRE ACEST RISC !!!

TINETI MINE CAT VETI TRAI, CE VA SPUN ACUM !!!

Intotdeauna, intr-un grup, exista un idiot inconstient, care atunci cand mergi cu el in Delta, incepe sa rada de faptul ca pe 30 de grade, tu....mergi cu vesta de salvare pe tine.

Nu-i nimic, lasati-l sa rada cat vrea, iar voi....PURTATI VESTA DE SALVARE.

Sunt multe de spus, extrem de multe. Insa, cineva care are macar un gram de inteligenta dublata de ratiune, este imposibil sa nu inteleaga ce urmari grave pot avea aceste TERIBILISME INUTILE.

Inclusiv Jungle Man (prietenul meu), care este nascut pe malul Dunarii si.....a inotat la viata lui cat altii in 100 de vieti, pana la urma a recunoscut ca am dreptate si acum, oricand ar merge in Delta, n-ar mai pleca fara vesta de salvare.

Stiti cum si-a dat seama ca am dreptate???

Odata, prin vara lui 2007, eram pe un ponton "Anastasia" (daca nu ma insel). La un moment dat, ii dau vesta mea de salvare si ii spun sa intre in apa, sa vedem daca-l tine (Jungle Man are 120 kg). A pus vesta pe el, a intrat in apa si....a inceput sa inoate. Dupa cateva minute, a iesit din apa si mi-a spus:

"Bai, cu vesta pe mine si abia reuseam sa inot. Ce, bai, au trecut vremurile cand inotam ca un peste si aveam o rezistenta de fier."

DIN ACEL MOMENT, SI-A CUMPARAT VESTA DE SALVARE. :):):)

Apropos, atentie mare !!!!

Nu va lasati la mana celor de la pensiune, care va dau veste de salvare, atunci cand trimit barcagiul dupa voi.

MAJORITATEA DINTRE VESTELE CUMPARATE DE EI, SUNT "VARZA", IN APA, NU TE TIN LA SUPRAFATA NICI DACA AI 50 KG !!!

Legea obliga pe toti cei care au pensiuni si folosesc barcile pentru turisti, sa aiba in dotare si veste de salvare. Insa, foarte putini patroni de pensiuni, cumpara veste de salvare de calitate, preferand sa cumpere cu cativa "lei" toate porcariile, care arata precum o "foita" de ceapa, numai ca sa nu primeasca amenda in caz de control.

INCA CEVA: ATENTIE MARE !!!!

Desi, mai toti barcagiii, sau...patroni de pensiune se dau mari cat de viteji sunt ei, in caz ca se intampla o tragedie, pe Dunare, foarte rar cineva se aventureaza sa sara dupa tine si sa-ti salveze viata.

Nu uitati ca un om ca mine, la 94 kg, si intr-un bazin este greu de salvat, daca salvamarul nu stie sa ma apuce pe la spate (eventual sa-mi traga una sa ma chiauneasca), altfel riscand sa-l trag si pe el la fund, in acele momente de disperare.

Asta, ca sa nu mai spun ca, pe Dunare, sunt curentii foarte puternici, se creaza vartejuri in apa, etc, etc, deci....o operatiune de salvare, chiar si pentru un PROFESIONIST, este destul de dificila.

IUBITII MEI, ATAT VA ROG: DACA AVETI VREO DATA OCAZIA SA MERGETI IN DELTA, PURTATI VESTA DE SALVARE !!!!

P.S. Iar, pe LACUL RAZELM, daca aveti ocazia sa mergeti, nu va aventurati fratilor, pentru ca....habar nu aveti cat de periculos poate deveni, de la un simplu vanticel care poate aparea, DACA VA PRINDE IN LARG.

3 comentarii:

  1. pune si tu o poza cu tine in barca cu vesta...ca sa fie mai convingator...oricum pe mine m-ai convins...am simtit si eu cum e sa treci peste un bustean si sa fi la o fractiune de secunda de a zbura in apa...si era o barca uriasa de 20 persoane...toate fara vesta...ca de... eram la promenada...

    RăspundețiȘtergere
  2. Foarte convingator articolul!

    Asta incercam si noi sa le explicam clientilor care isi cumpara barci/motoare de la noi. Toti se avanta si dau sute de lei pentru a avea parte de viteza si "performanta" dar rar e cineva care sa investeasca in siguranta.

    Oricat le explic incepatorilor ca o vesta de salvare inseamna diferenta dintre viata si moarte rar gasesc pe cineva care sa nu-mi raspunda cu "n-am nevoie, eu stiu sa inot".

    RăspundețiȘtergere