...

...

...

...

.

ATENTIE!!! Din motive pe care nu le cunosc, dar le pot banui avand in vedere anumite pareri exprimate pe acest blog, mai ales in ultimul an si jumatate, PROBABIL, CINEVA PRICEPUT a reusit sa-mi anuleze sectiunea care permitea cititorilor sa se aboneze (gratuit) prin e-mail la blogul meu, iar, in plus, a reusit sa anuleze toate setarile unor cititori care primeau pe e-mail continut atunci cand postam ceva pe blog! Acest lucru l-am aflat zilele trecute, absolut intamplator, de la o cititoare (care m-a intrebat de ce nu mai scriu pe blog, pentru ca nu a mai primit prin e-mail nicio notificare de la blogul meu de peste 1 an de zile) motiv pentru care fac urmatorul anunt: CINE DORESTE SA PRIMEADCA PE E-MAIL (bineinteles, gratuit) CONTINUTUL POSTARILOR MELE, VA FI NEVOIT SA-MI SCRIE PE ADRESA DE E-MAIL mirciulica232@yahoo.com CA DORESTE ACEST LUCRU, IAR EU II VOI FACE O INVITATIE PRIN E-MAIL. Altfel, nu se poate (am verificat), pentru ca...cineva priceput a avut grija sa nu se poata! :)))

.

.

luni, 2 august 2010

Dupa cum spuneam.....conteaza "sloganul" sau "logo-ul" ?

Buna dimineata, dragii mei!

Vineri, tot pe la ora pranzului, scriam pe blog un comentariu cu privire la imensul scandal, creat in jurul "sloganului" si al logo-ului ales, pentru campania de promovare a turismului romanesc.

Pe parcursul acelui comentariu, am incercat, atat cat m-a dus mintea, sa argumentez, de ce, in cazul turismului romanesc, CHIAR NU CONTEAZA, ce slogan si ce logo a fost ales, pentru promovarea acestuia.

Exact cand am ajuns la finalul comentariului, avand televizorul deschis, m-a pufnit rasul, insa....recunosc, un ras amar.

Ce stire era anuntata, de toate posturile de televiziune?

Aceea ca, in statiunea Eforie Nord (sper sa fi retinut bine), un grup de 10 turisti au intrat sa manance la o terasa. Una dintre femeile din grup, a comandat o salata bulgareasca, si....cand i-a fost adusa de ospatar, aceasta s-a aratat complet dezamagita de cantitatea mica, cat si de calitatea produselor ce o compuneau.

Nu voi face nicio referire daca, chiar asa de proasta era calitatea acelei salate bulgaresti si chiar asa de mica, cantitatea.....pentru ca, ar fi cel putin discutabil, in cazul in care nu am fost de fata si nici nu sunt specialist in domeniu.

Buuuuun. Respectiva doamna, a luat legatura cu personalul terasei si a solicitat sa discute cu patronul. In Romania, trebuie sa recunoastem, o decizie extrem de riscanta, si....o sa vedeti de ce.

Asadar, odata ajunsa fata in fata cu patronul terasei si....aducandu-i acestuia la cunostinta nemultumirea....a inceput scandalul. Un scandal, pe care, cu ajutorul tehnologiei moderne (a fost inregistrat cu telefonul mobil), l-a putut auzi o tara intreaga.

Clientii, au spus ca nu vor sa plateasca acea salata, si.....vor chema politia. Din nou, nu stiu daca reactia clientilor a avut un suport deplin, iar calitatea acelei salate bulgaresti, lasa chiar atat de mult de dorit, insa....altceva este important.

Reactia patronului !!! Nu a stat mult pe ganduri si....a inceput sa-l ameninte pe sotul clientei nemultumite, cu BATAIA.

Si....procedand specific CURAJULUI BARBATESC MIORITIC, ca din pamant, au aparut cativa indivizi care l-au scos in suturi pe respectivul barbat si pe sotia acestuia de pe terasa.

De ce am adus vorba despre specificul CURAJULUI BARBATESC MIORITIC ?

Pentru ca, sunt sigur ca multi dintre dvs. au observat, ca....majoritatea barbatilor romani sunt extrem de iuti la manie, imediat aduc vorba de BATAIE, insa....intotdeauna se bazeaza pe "spate".

Daca intamplator, "inamicul" nu poate fi biruit, sau mai rau.....a avut o contraofensiva pe masura, imediat...CURAJOSUL BARBAT ROMAN, pune mana pe telefon si......suna dupa ajutoare. :)

Nu mai conteaza ca a fost obraznic, ca si-a asumat riscul unei incaierari, ci....doar un singur lucru....."SPATELE", care trebuie sa soseasca si sa-l razbune.

In cazul nostru.....LUCRURILE AU FOST SI MAI GRAVE !

Respectivul, era chiar patronul terasei, care.....conform "abecedarului" comertului, trebuia sa depuna macar minime diligente, pentru ca nemultumirea acelei doamne sa fie rezolvata.

Insa, ca sa ai o astfel de reactie civilizata, trebuie sa fie indeplinite 2 conditii:

- sa fi un profesionist in comert si turism

- daca nu indragesti turistul, care-ti calca pragul terasei, macar sa ai un gram minim de respect pentru acesta.

Eu nu spun ca nu exista si cazuri in care turistii sunt exagerati, sunt obraznici, cauta "nod" in papura, insa.....cand esti un patron responsabil, care in primul rand te respecti pe tine, si....daca mai ramane vreun gram, il aloci clientului, atunci.....INAINTE DE TOATE.....trebuie sa depui, macar un minim de efort sa rezolvi nemultumirea.

Sa nu uitam ca, pana nu demult, anumiti concetateni, calcau pragul unor cofetarii de renume din tarile civilizate, comandau o prajitura si...ulterior, bagau o musca in interiorul acesteia, dupa care se duceau la patron si reclamau situatia.

Credeti cumva ca acei patroni care au reactionat cat se poate de civilizat si au platit chiar si o mica despagubire concetatenilor nostri, ERAU TAMPITI ?

Nu, nici vorba, stiau perfect ca este o inscenare, stiau perfect ca in cofetaria lor nu se poate intampla o asemenea oroare, insa....inainte de toate, ALEGEAU SA FIE CIVILIZATI, si....sa nu pateze imaginea cofetariei, cu un scandal.

Ulterior, sunt sigur ca luau toate masurile de siguranta ca sa nu mai treca prin asemenea situatii (ex: camere de supraveghere).

In cazul prezentat, specific plaiurilor mioritice, s-a ajuns la agresiune fizica, plangere la politie, la OPC, si...inclusiv la televiziune.

Insa, GHINIONUL a fost ca, la acea terasa, luau masa si niste straini, cu familiile, care in momentul izbucnirii conflictului, s-au ridicat de la masa, au cerut "nota" de plata si.....nu au stiut cum sa plece mai repede. !!!


Cine a citit comentariul de vineri, intelege perfect, de ce, am pufnit in ras, chiar daca amar, atunci cand, am vazut stirea la televizor, moment care a coincis, cu....finalizarea comentariului, ce tocmai il scrisesem. :):)

Si....daca weeck-endul, l-am inceput cu "turismul romanesc", aflati ca.....asa l-am si incheiat.

Aseara, incepand cu ora 23, la una dintre televiziuni, era o emisiune despre....problemele turismului romanesc.

Cu aceasta ocazie, am reusit sa mai zambesc inca o data....amar :)

In platoul de televiziune, erau mai multi invitati, insa...."pata" mi s-a pus pe o domnita (n-am fost foarte atent cand s-a prezentat, insa.....lucra in ministerul turismului, cred).

De ce mi s-a pus "pata" pe respectiva domnita ?

Pentru ca....cu un aer extrem de superior, se lauda ca...este in deplina cunostinta cu realitatile turismului romanesc, ca se ocupa de nu stiu ce proiecte care sa promoveze frumusetile patriei, si....ramanea optimista, cu privire la reusita noii campanii inceputa in China.

INSA....A VENIT MOMENTUL ADEVARULUI.

O ziarista care se afla si ea in platou, a deschis dicutia despre vestigiile de la Sarmisegetusa, monumente UNESCO, de real interes pentru zeci de milioane de turisti din lume, si care....sunt foarte greu de vizitat.

Domnita de care am facut vorbire anterior, cu acelasi aer superior, s-a lansat intr-o pledoarie, cu privire la faptul ca....nu este adevarat, ca are informatii clare ca vestigiile de la Sarmisegetusa, pot fi usor vizitate, si....nu este nicio problema.

Ziarista, a intrebat-o scurt si la obiect:

"Doamna, cand ati fost ultima data, la Sarmisegetusa?"

"Intepata", raspunde cu acelasi aer superior:

"Nu conteaza cand am fost eu acolo"

Ziarista revine:

"Doamna, la Sarmisegetusa se poate ajunge cu masina?"

"Intepata", cu un tupeu absolut incredibil, impaunadu-se toata, raspunde:

"Bineinteles, ca se poate ajunge cu masina. Va rog sa nu dezinformati"

Dragii mei, nu mai are sens sa redau tot dialogul, insa....cascati bine urechile !!!

Daca nu stiati, pentru ca nici eu, nu stiam, a lamurit problema ziarista din platou. La Sarmisegetusa, se poate ajunge cu masina, insa......pana inainte cu vreo 6 km de aceasta.

De acolo, ai o singura obtiune....SA MERGI PE JOS CEI 6 KM.

Nici nu ar fi greu pentru turisti, sa mearga pe jos, 6 km dus, si....6 km intors.
:):)
Insa....nu este totul.

Daca ploua, sa nu va inchipuiti ca puteti ajunge cu orice masina, chiar si pana la locul situat inainte cu 6 km de Sarmisegetusa. Va trebuie un "4x4", bine echipat.

In final, a recunoscut si domnita "intepata" si cu un tupeu mai mult decat obraznic, ca ziarista are dreptate, insa....greu, extrem de greu.

Si...nu puteam sa ratez a zambi amar, pentru ultima data, in weckend-ul pe care-l incepusem, tot asa.

Asa ca, am privit in continuare, cu stupefactie, imaginile difuzate, care aratau DEPLINA RUINA, in care se afla statiuni precum Caciulata, Govora, Herculane, si care...nu demult (acum vreo 20 de ani), erau celebre in toata Europa si...nu numai.

Sa facem un calcul:

LITORAL, DELTA, MUNTE, STATIUNI BALNEO CU IZVOARE, OPERELE LUI BRANCUSI, VESTIGII ARHEOLOGICE DE INESTIMABILA VALOARE, ETC, ETC.

Ce ne-ar mai trebui, sa ne umplem de bani din turism ?

Nu ne-ar trebui multe, ca sa reusim, macar acum, sa construim un turism adevarat.

Insa, dupa cum spuneam si in comentariul de vineri, precum si de alte multe ori:

Romania sufera enorm datorita....MANAGEMENTULUI CATASTROFAL, pe care-l are in aproape toate domeniile, exceptiile...fiind extrem de rare.

Ultimul exemplu, a fost domnita "intepata" si plina de ea, cel mai probabil angajata in ministerul turismului sau in vreo agentie guvernamentala, care se batea cu pumnul in piept ca lucreaza la nu stiu ce proiecte de promovare a frumusetilor patriei, si.....CU BUNA STIINTA SI CU UN TUPEU INCREDIBIL, sustinea ca la Sarmisegetusa, se poate ajunge cu masina, ca totul este foarte usor de vizitat, ca nu exista nicio problema, iar in realitate, daca chiar iti doresti sa vizitezi respectivele vestigii, trebuie sa iti cumperi un "4x4" si...sa te antrenezi vreo 2 luni inainte, ca sa poti parcurge intr-o zi, cei 12 km, de la locul unde iti vei lasa masina.

Daca m-as gandi ca mama sau tatal meu, ar avea dorinta sa viziteze Sarmisegetusa.....iar imi vine sa zambesc amar.

Asadar, poate sunt eu cel mai oligofren om din Romania, insa....CONTEAZA SLOGANUL SAU....LOGO-UL ?

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu