...

...

...

...

.

ATENTIE!!! Din motive pe care nu le cunosc, dar le pot banui avand in vedere anumite pareri exprimate pe acest blog, mai ales in ultimul an si jumatate, PROBABIL, CINEVA PRICEPUT a reusit sa-mi anuleze sectiunea care permitea cititorilor sa se aboneze (gratuit) prin e-mail la blogul meu, iar, in plus, a reusit sa anuleze toate setarile unor cititori care primeau pe e-mail continut atunci cand postam ceva pe blog! Acest lucru l-am aflat zilele trecute, absolut intamplator, de la o cititoare (care m-a intrebat de ce nu mai scriu pe blog, pentru ca nu a mai primit prin e-mail nicio notificare de la blogul meu de peste 1 an de zile) motiv pentru care fac urmatorul anunt: CINE DORESTE SA PRIMEADCA PE E-MAIL (bineinteles, gratuit) CONTINUTUL POSTARILOR MELE, VA FI NEVOIT SA-MI SCRIE PE ADRESA DE E-MAIL mirciulica232@yahoo.com CA DORESTE ACEST LUCRU, IAR EU II VOI FACE O INVITATIE PRIN E-MAIL. Altfel, nu se poate (am verificat), pentru ca...cineva priceput a avut grija sa nu se poata! :)))

.

.

vineri, 25 iunie 2010

Poti schimba in bine pe cineva ?

Nota: In comentariul precedent, ma vaitam de faptul ca m-a lasat bateria la masina si ca in plus....ma pricopsisem la "sala" cu o imensa durere de umar.
Habar nu aveam ce o sa urmeze peste cateva ore :) O masea a inceput sa ma doara si sa se umfle si...a trebuit sa-mi sun dentista si s-o rog sa ma primeasca de urgenta. Noroc ca am gasit-o la cabinet si nu era plecata in concediu, asa ca.....mi-a facut o anestezie si cu ajutorul bisturiului (deh, tot vorbeam de el in comentariul precedent), mi-a taiat gingia, eliberand puroiul de la radacina maselei, dupa care m-a chiuretat. Dupa "operatie", atat de tare ma durea (si sunt obisnuit cu durerea), incat....nu puteam sa plec cu masina de pe loc. A trebuit sa ma intorc, sa-i cer un calmant, iar ulterior sa mai astept in masina vreo 20 de minute pana ce calmantul a inceput sa-si faca efectul. Acum nu ma mai doare, insa....obrazul drept imi este umflat de zici ca "sug" cel mai mare drops din lume. :)

Asa ca.....m-am hotarat din nou sa scriu :)

Si...mi-am ales un subiect, spun eu, destul de interesant :)

OARE....POTI SCHIMBA PE CINEVA ? Evident, comportamental....vorbind.


Eu, daca as fi intrebat, as raspunde raspicat ca....NU.

Insa, sa nu uitam, este DOAR O PARERE, pe care incerc in randurile ce urmeaza s-o argumentez.

Asadar, fiecare dintre noi am auzit de-a lungul vietii sintagma "Domnule, ce l-a schimbat x pe y, incredibil, n-as fi crezut".

Evident, "schimbarea" poate avea 2 sensuri....in bine sau rau.

Azi, voi alege sa discut despre schimbarea in bine, cu toate ca mare parte din argumentatie se pliaza perfect si pe schimbarea in rau.

Asadar, sa ne imaginam ca azi se cunosc 2 oameni (putin important daca vorbim de sexe diferite sau acelasi sex), pentru ca cel putin din punctul meu de vedere, este universal valabil.

Buuun....s-au cunoscut si au hotarat sa iasa la o bere sau o cafea, sa discute, sa se cunoasca cat de cat.

Ambientul discutiei purtate, i-au adus la concluzia ca....se vor mai revedea.

Din nou nu conteaza in ce sens se vor mai revedea, daca sunt 2 barbati, se vor mai revedea la o partida de tenis, fotbal sau de pescuit, daca sunt 2 femei, se vor revedea la o alta cafea sau la o actiune de "shopping", daca sunt de sexe diferite si se plac, stiti si voi in ce conditii ar putea sa se revada.

Insa, valabil pentru toate cazurile, se naste o RELATIE intre 2 oameni.

Acum, sa ne imaginam ca unul dintre cele 2 personaje, are un comportament instabil si plin de derapaje (personaj pe care de acum incolo am sa-l numes "subiect"), si....in mod evident incearca cu disperare sa-si mascheze "adevarata fata", insa.....acest comportament, nu lezeaza in mod direct cu nimic pe celalalt personaj (pe care in continuare am sa-l numesc "spectator").

Aici, cel putin din punctul meu de vedere, situatia se imparte in 2 cazuri:

a) "spectatorul", este absolut constient de derapajele comportamentale ale "subiectului", insa....prea putin il intereseaza acest fapt, nelezandu-l cu nimic, iar in plus.....primeaza faptul ca se simte bine in compania "subiectului", astfel, neurmand nicio discutie.

b) incet dar sigur, "spectatorul" devine deplin constient de derapajele "subiectului" si de faptul ca incearca cu disperare sa-si mascheze adevarata fata, insa....spre deosebire de prima varianta, "spectatorul" alege sa arunce in plan secundar faptul ca "subiectul" este o companie placuta si crezand cu putere in potentialul acestuia.....deschide o discutie prin care isi spune punctul de vedere.

Sa presupunem ca momentul in care "spectatorul" a ales sa deschida pentru prima data discutia, s-a intamplat la 2-3 luni distanta, de momentul in care cele 2 personaje au facut cunostinta.

Are loc o discutie, in care "spectatorul" ii aduce in atentie "subiectului" faptul ca in ciuda tuturor eforturilor de a masca anumite "derapaje" comportamentale, este constient de existenta lor, insa......chiar crede in "potentialul" acestuia de a intelege ca este pe un drum gresit.

Evident, fiind si prima discutie, "subiectul" se apara cu toata hotararea, foloseste "clisee" deja notorii, mai mult.....apeleaza la tot soiul de scenarii pe loc concepute, astfel incat argumentatia "falsa" sa poata sa convinga.

"Spectatorul", realizeaza perfect ca "subiectul" sub nicio forma nu vrea sa accepte "derapajele" prezentate, asa ca....si aici, situatia se despica in 2 cazuri:

a) "spectatorul" accepta ca ar fi mult mai comod sa gandeasca "Ce naiba, ma intereseaza pe mine derapajele comportamentale ale boului asta (sau..a vacii, dupa caz), pana la urma sa faca ce vrea, important este pentru mine ca, ma face sa ma simt bine in compania lui sau a ei, asa ca.....nu-i mai spun nimic. Restul, nu ma intereseaza, ca nu-mi face mie rau."

b) acelasi "spectator", constient fiind de potentialul urias pe care-l detine "subiectul", alege sa nu gandeasca ca in situatia prezentata mai sus si, implicit....sa nu renunte, crezand cu tarie ca-l poate schimba in bine.

N-o mai lungesc, asa ca.....sa presupunem ca peste alte 10 luni, "subiectul" nu s-a schimbat cu nimic, din contra.....este mult mai iritat de "discutiile" deschise de "spectator", care de foarte multe ori degenereaza in certuri.

Ok....presupunem in continuare ca, acela este si momentul in care "spectatorul" decide sa renunte la a mai incerca sa-i arate "subiectului" derapajele comportamentale si faptul ca drumul pe care a intrat este gresit, concluzionand dezamagit ca....indiferent cate eforturi a facut, si-a batut gura de pomana si....N-A REUSIT SA-L SCHIMBE PE "SUBIECT".

Aici, cel putin din punctul meu de vedere, este imensa eroare !!!

In niciun caz (!!!)...."spectatorul", prin toate eforturile facute pentru a-i arata "subiectului" cat de mult greseste.......nu avea cum sa-l schimbe.

"Subiectul" putea sa-si corecteze comportamentul, NUMAI PRIN PROPRIA-I VOINTA !

Tot ce i-a prezentat "spectatorul" in cele "n" luni de zile cat si-a batut gura cu el, nu era nimic nou pentru "subiect", ci.....lucruri de care si el era constient, si pe care cu usurinta le putea singurel "extrage" din insasi, existenta lui.

Daca exista in acest caz un avantaj in cazul "subiectului", acela consta in faptul ca..."spectatorului" a ales sa-si bata gura cu el, in loc sa-l doara in "cur" si sa incerce sa profite la maxim de "ameteala" din capul acestuia, si....sa gandeaca ca, oricum RELATIA nu este pe viata, asa ca....."subiectul" poate sa derapeze cat vrea, pentru ca ponoasele, tot el o sa le traga, candva.

Iar daca printr-un caz fericit, "subiectul" se schimba in bine si...nu mai simte nevoia sa revina vreodata la derapajele comportamentale, acest lucru I SE DATOREAZA IN INTREGIME.

In niciun caz nu este meritul "spectatorului" ca a reusit sa-l schimbe pe "subiect", asa cum nu este nici vina lui ca nu a reusit sa-l schimbe.

Totul tine EXCLUSIV de vointa "subiectului" de a se schimba sau nu.

Tragedia consta in faptul ca, in peste 95% din cazuri, "spectatorul" alege varianta cea mai usoara, anume sa.....beneficieze la "maxim" de ambientul placut emanat de un anume "subiect", fara sa depuna absolut niciun efort in a deschide vreo discutie care sa degenereze in cearta, in nervi, etc, etc.

Este mult mai simplu sa gandesti "Da-l naibi de bou sau vaca (dupa caz), ce ma intereseaza pe mine cat de eronat gandeste si se comporta. Stau eu acum sa-mi mananc nervii cu el sau ea (dupa caz), cand pot sa beau o bere, sa rad si sa glumesc, iar in ziua cand se va afunda....sau cand comportamentul sau o sa ma lezeze in vreun fel, ii dau un sut in fund, doar nu stau langa el sau ea (dupa caz)...o viata".

Tot atat de adevarat este si faptul ca.....atunci cand "spectatorul", alege sa nu-l doara in cur si sa creada cu putere in potentialul "subiectului", ceea ce urmeaza nu este deloc usor, ci....din contra, extrem de epuizant, pt ca....in marea majoritate a cazurilor, "subiectul" sub nicio forma nu cedeaza argumentului, si.....usor, dar sigur.....CULMEA....incepe sa te urasca, pentru faptul ca insisti si....in loc sa bei o bere cu el si sa razi.....il "toci" la cap cu lucruri de care nu-i pasa nici macar lui.

Asadar, dragii mei, daca vreo data veti dori sa alegeti varianta "anevoioasa", trebuie sa fiti pregatiti pentru tot ce este mai epuizant si mai crunt:

- zeci de ore de discutie

- zeci de certuri

- mii de sms-uri scrise

- sute de mailuri

- multi nervi si multa frustrare

Iar ca sa fiu sincer cu voi, in 99% efortul este absolut degeaba, pentru simplul fapt ca....SCHIMBAREA nu are absolut nicio legatura cu eforturile "spectatorului"....ci.....cu vointa "subiectului". :)

In final, va supun atentiei un fapt ce poate parea neinsemnat, insa....in realitate este vital.

Desigur, de-a lungul vietii ati observat cat de usor POTI SA SCHIMBI PE CINEVA IN RAU.

Argumentatia poate fi identica...cu "subiectul si "spectatorul".

In cazul schimbarii in rau, eforturile "spectatorului" sunt minime, iar "subiectul" se schimba in acest sens foarte usor.

V-ati intrebat vreo data de ce ?

Pentru ca o vorba veche spune: "Pentru ca raul sa triumfe, este suficient ca binele sa nu faca nimic". :)

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu