...

...

...

...

.

ATENTIE!!! Din motive pe care nu le cunosc, dar le pot banui avand in vedere anumite pareri exprimate pe acest blog, mai ales in ultimul an si jumatate, PROBABIL, CINEVA PRICEPUT a reusit sa-mi anuleze sectiunea care permitea cititorilor sa se aboneze (gratuit) prin e-mail la blogul meu, iar, in plus, a reusit sa anuleze toate setarile unor cititori care primeau pe e-mail continut atunci cand postam ceva pe blog! Acest lucru l-am aflat zilele trecute, absolut intamplator, de la o cititoare (care m-a intrebat de ce nu mai scriu pe blog, pentru ca nu a mai primit prin e-mail nicio notificare de la blogul meu de peste 1 an de zile) motiv pentru care fac urmatorul anunt: CINE DORESTE SA PRIMEADCA PE E-MAIL (bineinteles, gratuit) CONTINUTUL POSTARILOR MELE, VA FI NEVOIT SA-MI SCRIE PE ADRESA DE E-MAIL mirciulica232@yahoo.com CA DORESTE ACEST LUCRU, IAR EU II VOI FACE O INVITATIE PRIN E-MAIL. Altfel, nu se poate (am verificat), pentru ca...cineva priceput a avut grija sa nu se poata! :)))

.

.

luni, 7 iunie 2010

BRACONAJUL...de toate felurile :)

Buna dimineata, dragii mei!

NOTA: Pentru "superficiali", nu va speriati cand veti citi primele randuri ale acestui comentariu, chiar daca asa pare....nu voi vorbi despre politica, asa ca va sugerez sa continuati a citi :)

Azi, este o zi destul de importanta (macar in aparenta) pentru lumea politica romaneasca.

Pe parcursul zilei de azi, cine este interesat (cred ca din ce in ce mai putini), deschizand televizorul va avea ocazia sa se "delecteze" cu o sumedenie de "declaratii" care mai de care mai pompoase, vis-a-vis de "grija" politicienilor fata de situatia economica a tarii.

Oare asa o fi ??? Acesti oameni, chiar daca dupa 20 de ani de utilizare a unor metode neconventionale in ceea ce priveste "acumularea" de capital, le-or fi venit mintea la cap si au ajuns la concluzia ca totul trebuie construit in mod conventional si sanatos ?

Cu toate ca nu are legatura.....sau....poate are.....mi-am adus aminte de un "episod" pe care l-am trait in Delta Dunarii, prin septembrie 2009, alaturi de un mare pescar, care imi este si prieten.

Dupa ce incarcasem masina cu toate cele necesare pescuitului in Delta, dupa ce facusem plinul de benzina, plini de entuziasm rulam pe Autostrada Soarelui..

La un moment dat, prietenul meu imi spune:

"Fratioare, am stat foarte bine si m-am gandit, si....am decis sa-mi cumpar si eu un aparat cu curent electric cu care sa prind peste".

Pentru necunoscatori, fac precizarea ca acel "aparat cu curent electric" (scuze pentru cacofonie), este un instrument de BRACONAT, cel mai crunt existent in istoria braconajului, doar si pentru faptul ca.....atunci cand curentul electric atinge apa, pe o anumita suprafata toti pestii sunt curentati si ies la suprafata cu burtile in sus.

In acel moment, braconierul alege "bucatile" cele mai mari si.....restul pestilor curentati, isi revin in cateva minute (deci...nu mor), insa.....partea criminala a acestui fapt, consta in....STERILITATEA ulterioara.

Practic, acei pesti care isi revin dupa cele cateva minute de inconstienta datorata curentatului, se "scufunda" si isi continua viata subacvatica, insa.....pe tot parcursul existentei lor, nu mai pot procrea....practic, sunt STERILI.

Evident ca in momentul in care l-am auzit pe prietenul spunandu-mi ca s-a hotarat sa-si procure un astfel de aparat, am protestat incercand sa-i explic ca.....asta nu-i "pescuit" ci....cel mai pur si odios stil de braconaj.

Argumentatia prietenului meu a fost "Ce vrei fratioare, toata lumea braconeaza cu curent electric, ce eu sunt mai prost ca ei. Vreau sa prind si eu niste "bucati" mari".

Discutia a continuat, neajungand la un "numitor comun", insa....dupa cateva ore am ajuns la Tulcea. :)

Ne-am luat "momeli" (rama neagra, coropisnite, rame rosii, mamaliga etc) si......ne-am urcat in salupa cu destinatia Crisan.

Ajunsi la Crisan, am despachetat, am mancat ceva si pe la ora 18 am pornit plini de entuziasm spre Dunarea Veche, pe malul careia ne-am ales un loc de pescuit.

Locul nu a fost ales intamplator, ci...cu ajutorul "sonarului", un aparat care ne arata adancimea apei, precum si alte caracteristici importante pentru pescuitul crapului.

Ne-am "aruncat" lansetele in apa si.....asteptam cu nerabdare sa vedem primul "semn" al vreunui "monstru" care da tarcoale momelii.

Insa....au trecut vreo 2 ore si....nici macar un semn nu am avut, insa.....speranta era speranta.

A mai trecut 1 ora si....la fel, nici macar un "tac" (cum ar spune pescarii profesionisti).

Pe prietenul meu il cunosteam foarte bine, doar....avusesem zeci de "incursiuni" in Delta Dunarii alaturi de el, si....eram absolut convins ca nu va mai trece multa vreme pana cand o sa se enerveze.

Si.....exact asta s-a si intamplat.

La un moment dat, "spumegand" de nervi (mult mai mult decat lasa se se vada), prietenul meu imi spune:

"Bai, fratioare, iti spun sincer ca....cel putin eu, nu mai vin in Delta Dunarii, ce naiba, cheltui si bani, merg si 350 de km cu masina, apoi cu salupa, si....in final, dupa atata agitatie.....nu prind nici macar un ciortan" (adica un pui de crap).

Auzindu-l, dupa ce mi-a venit sa rad, nu m-am putut abtine, spunandu-i:

"Mai prietene, acum 10 ore, cand erai langa mine in masina si ne indreptam spre acest minunat taram, imi tineai o predica vis-a-vis de oportunitatea achizitionarii unui aparat de curentat pestii, cu care sa braconezi, argumentandu-mi ca toata lumea face la fel, si ca tu nu poti fi mai prost ca ei".

In acel moment prietenul meu, mi-a raspuns raspicat:

"Pai, da....exact asta am sa fac, nu vezi ca altfel nu prinzi nimic"

Din nou am zambit, vazandu-i fata furioasa, si....din nou nu am putut sa ma abtin (pentru cei care ma cunosc stiu ca nu ma pot abtine).

Atunci i-am replicat:

"Dragul meu, imbecili care de cel putin 10 ani folosesc acest aparat de curentat pesti, sunt cu miile, pe toata suprafata Dunarii, si....cu fiecare zi care trece, aceasta barbara metoda de braconat, castiga tot mai multi prozeliti, ultimul exemplu fiind chiar tu".

Prietenul meu m-a privit furios, si mi-a replicat:

"Da, si....foarte bine".

Dar, nici replica mea nu a intarziat:

"Mai, prietene, chiar nu te inteleg. Hai sa ne gandim un pic, si in mod logic sa facem o socoteala. De 10 ani de zile, "fauna" piscicola existenta in Dunare si implicit....in Delta, este braconata in cel mai barbar stil cu putinta, cu cel mai crunt aparat de electrocutare, in urma caruia pestii care nu mor, devin sterili pe viata. Este cel putin un deceniu de cand mii de imbecili provoaca cu inconstienta maxima un "carnagiu" in fauna piscicola, reducand pana la limita de "avarie" capacitatea de imperechere a tuturor speciilor braconate. Si atunci...cum poti sa ai pretentia, stand pe malul Dunarii cu lansetele in apa, sa mai prinzi peste? De unde sa mai fie peste ca pe vremuri, cand el este "mutilat" inca din fraceda "copilarie", iar capacitatea de reproductie ii este anihilata?"

Prietenul meu, m-a privit "scurt", si mi-a replicat exact cum ma asteptam:

"Asta-i viata fratioare, toata lumea face asta".

Nu i-am mai spus nimic, insa.....cunoscandu-l foarte bine, stiindu-i incapatanarea de "moment", totusi....eram sigur ca dupa ce va "rumega" ceea ce-i spusesem, o sa deschida el subiectul si.....o sa-si recunoasca eroarea, si...implicit, acuratetea argumentatie mele.

Din nou....nu am gresit.

Dupa ce am am ajuns la pensiune, dupa ce s-a delectat cu o plachie de crap si niste icre, dupa ce a baut un paharel de whisky si a fumat cateva tigari, prietenul meu a deschis discutia, spunandu-mi:

"Nu pot sa spun ca nu ai dreptate. Normal ca nu mai este peste pe Dunare, daca nenorocitii astia il "curenteaza" de atatia ani de zile. Daca nu se vor lua masuri dure de prohibitie cativa ani, vom ajunge sa venim in Delta sa facem doar poze"

L-am privit zambind si...i-am spus:

"Eeee, vezi.....deja este altceva. Esti capos, dar totusi....te salveaza o calitate. Nu esti si prost...si....dupa ce te calmezi, ai capacitatea sa-ti dai seama ca ai gresit"

In mod evident, prietenul meu a renuntat la idee de a "acumula" trofee piscicole printr-o metoda barbara, pur neconventionala, si....a continuat sa "investeasca" in metodele traditionale, in deplina armonie cu legislatia in materie, chiar daca....."acumularea" de trofee....este mult mai greoaie.

Acum, in final.......imi este imposibil sa nu ma intreb:

Oare.....politicienii care azi vor tine "predici" pompoase in Parlament, despre iminenta renuntarii la "braconarea" banilor publici, si....revenirea la metodele traditionale si totodata legale de "acumulare".....peste 3 zile, isi vor mai aminti aceste vorbe?

Hai sa facem un pariu.......eu spun ca NU :)

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu